Sinds 2004 gaan pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder samen door het leven als het Van Baerle Trio. Eén van hun ambities is het opnemen van alle verzamelde pianotrio's van Ludwig van Beethoven. In de zomer van 2018 is het tweede album binnen dit plan verschenen: de 'Complete Piano Trios vol. 2'. We geven vijf stuks van de cd weg!

Van Baerle Trio

De grote doorbraak van het Van Baerle Trio was in 2011, toen ze het Vriendenkrans Concours in het Koninklijk Concertgebouw wonnen. Met een nominatie voor de ECHO Rising Stars 2013/2014 kregen ze de kans om door heel Europa hun talent te tonen - zo speelden ze onder meer in de Musikverein in Wenen, de Barbican in Londen en de Cité de la Musique in Parijs. Sinds 2014 geven de gevestigde musici les op het Conservatorium van Amsterdam, waar ook hun eigen carrière begonnen is.

Alle pianotrio’s op cd

In 2013 kwam het debuutalbum van het trio uit, met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel. Na een tweede cd met de pianotrio’s van Mendelssohn storten Hannes, Maria en Gideon zich nu volledig op Beethoven. Het doel is om alle verzamelde pianotrio’s op cd uit te brengen. In 2017 kwam volume 1 uit, met de ‘Pianotrio’s Op. 1, nr. 1’, de ‘Pianotrio’s in C-klein Op 1., nr. 3’ en de ‘Pianotrio’s in B, Op. 11’. Op de gloednieuwe volume 2 staan de ‘Pianotrio’s, Op.1, nr. 2’, de ‘Pianotrio’s gebaseerd op de Symfonie nr. 2, Op. 36’ en Beethovens ‘Allegretto in Es-groot, Hess 48’.


Een bijzonder instrument

Pianist Hannes Minnaar schoof voor deze opname niet achter een reguliere piano, maar speelt op een Chris Maene Concert Grand uit 2017. Dit bijzondere instrument bevat moderne materialen, gecombineerd met die van oudere en historische instrumenten. Opvallend is de plaatsing van de bassnaren, die in plaats van gekruist (zoals bij moderne vleugels), parallel naast elkaar liggen. Het principe klinkt ingewikkeld, maar het resultaat is de moeite waard: het is een ideale symbiose van oude en nieuwe kennis.

CD-informatie

Ludwig van Beethoven: Complete Piano Trios vol. 2
Van Baerle Trio: Hannes Minnaar [piano], Maria Milstein [viool] en Gideon den Herder [cello]
CC72778

De winnaars van de cd 'Ludwig van Beethoven: Complete Piano Trios vol. 2' zijn: dhr. ten Cate uit Roden, dhr. Lichtenberg uit Lathum, mevr. Emens-Meijer uit Bussum, dhr. Engeringh uit Haarlem en mevr. Bliek uit Capelle aan den IJssel. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel