De bekende pianiste Anna Fedorova is een graag geziene gaste in deze rubriek. Zij heeft 2020 - het jaar waarin de corona pandemie het concertleven grotendeels tot stilstaan bracht - aangegrepen om een album op te nemen met muziek uit haar kinderjaren die haar troost bracht. Wij geven op onze site vijf exemplaren weg van 'Shaping Chopin'.

Anna zelf verwoordt het zo:
"Vanwege het om zich heen grijpende coronavirus werd 2020 een vreemd en eenzaam jaar. Muziek gaf troost. Ik stortte mij op de muziek van Chopin. Zijn muziek speelde een belangrijke rol in mijn vroege kinderjaren en ik werkte destijds intensief aan verschillende stukken samen met mijn ouders die docenten waren in Kiev. Omdat ik nu het hele jaar van hen gescheiden was voelde ik me dichterbij hen als ik Chopins muziek speelde. 
Toen zich spontaan de kans voordeed om een nieuw album op te nemen, dacht ik meteen aan Chopin. Ik selecteerde verscheidene Walsen, Nocturnes en Mazurka's en voegde de Fantaisie-Impromptu toe, waardoor ik over een groot palet aan emoties en kleuren kon beschikken. Het is wonderlijk mooi hoe Chopin zich zo intens kon uitdrukken in composities van slechts enkele minuten. Als ik Chopins miniaturen speel, voelt het alsof ik in een schilderij stap dat tot leven komt door de kleuren, lijnen en vormen van zijn muzikale verhalen."

Anna Fedorova

De uit Kiev afkomstige pianiste Anna Fedorova is geen vreemde bij AVROTROS Klassiek: de videoregistratie van haar uitvoering van het Tweede Pianoconcert van Rachmaninoff op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek overstijgt inmiddels de 30 miljoen views. Anna timmert stevig aan de weg als internationale pianoster, met veertien concoursen op haar naam, samenwerkingen met grote orkesten en bekende musici en diverse cd-opnamen. Anna is regelmatig te zien en horen op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw.

Een registratie van Het Zondagochtend Concert van zondag 6 september 2020 in Het Concertgebouw te Amsterdam. Vanaf minuut 36:25 speelt Anna 'Wals nr. 3 op.34' die ze ook op deze CD heeft opgenomen.
 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Shaping Chopin hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op welke datum treedt Anna Fedorova dit jaar op in de serie Zondagochtend Concerten in het Concertgebouw in Amsterdam? 

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 31 augustus. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel