Antonio Vivaldi is wellicht de beroemdste Venetiaan uit de geschiedenis. Geen wonder: zijn muziek is zo levendig, dramatisch en betoverend als de lagunestad zelf. Wij geven vijf exemplaren van deze verrassende Vivaldi CD weg.

Op deze meeslepende nieuwe CD horen wij elf van de ruim 600 concerten die van Vivaldi’s hand bewaard zijn gebleven. Het is een prachtige keuze, met de nadruk op werken zonder solist waar iets speciaals mee aan de hand is. Vandaar de CD-titel: “Concerti particolari” oftewel: “bijzondere concerten”. Twee voorbeelden. In het Concerto alla rustica schildert Vivaldi met bewust primitieve klanken de boerse wereld van het plateland. In het Concerto madrigalesco daarentegen laat Vivaldi zich van zijn meest “geleerde” kant horen. Dat werk is harmonisch zo verfijnd dat je aan Bach moet denken. En zo ga je van de ene verrassing naar de andere op deze CD. De muziek is direct herkenbaar als ‘echt Vivaldi’, maar is tegelijkertijd ook telkens verrassend en onvoorspelbaar. 

De Academia Montis Regalis is een van de meest vermaarde barokorkesten uit Italië. De nieuwe muzikaal leider van het ensemble is de dirigent en barokviolist Enrico Onofri. Van deze combinatie kunnen wij de komende jaren veel gaan verwachten: een bijzondere programmakeuze, eigenzinnige uitvoeringen vol Italiaanse levendigheid en passie, originaliteit. Deze CD is er een mooi bewijs van! 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Concerti particolari hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Waar en wanneer overleed Antonio Vivaldi?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 11 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel