Het veelzijdige kamerkoor Cappella Amsterdam en het symfonieorkest Orkest van de Achttiende Eeuw - beide gespecialiseerd in het uitvoeren van oude muziek op authentieke wijze - spelen op hun nieuwste cd de prachtige en hoopvolle mis ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms.

Verschillende gebeurtenissen inspireerden Brahms tot het schrijven van het werk - waaronder het overlijden van zijn moeder en goede vriend Schumann. De verschillende delen werden verspreid over 1865 en 1868 geschreven. Clara Schumann, de weduwe van wijlen Robert Schumann, was nauw betrokken bij de totstandkoming van het werk. Ze diende als klankbord voor Brahms en was de eerste die de titel ‘Ein deutsches Requiem’ kreeg voorgelegd. Later bleek dat Schumann de titel voor zijn overlijden ook al in gedachte had.

Mis voor de levenden

De traditionele tekst van een requiem, een Latijnse dodenmis, is een gebed dat de gestorvene helpt om verlossing te bereiken. Brahms pakte het anders aan en wilde juist troost bieden aan de nabestaanden. Daarom koos hij voor het werk teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, waarin nabestaanden worden geholpen om hun lijden te verlichten en de dood te accepteren. Deze keus is typerend voor Brahms’ religieuze opvattingen en vrijheid van denken. Ook al is het officieel een treurmis, de muziek is geen treurmuziek. Het is muziek voor de levenden.

Liefde voor authenticiteit

Als je Cappella Amsterdam zegt, zeg je het Orkest van de Achttiende Eeuw. De twee werken regelmatig samen en hebben dezelfde liefde voor authentieke technieken en instrumenten. Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht door Jan Boeke en staat inmiddels onder leiding van Daniel Reuss. Het bijna 60-koppige Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 opgericht door dirigent en fluitist Frans Brüggen. Na het overlijden van Brüggen heeft het orkest vastgehouden aan zijn visie en de traditie om vijf projecten per jaar aan te pakken. Het orkest maakt nu gebruik van gastdirigenten.


Meer over de cd

Johannes Brahms: Ein Deutsches Requiem (opus 5, 1868)
Cappella Amsterdam
Orchestra of the Eighteenth Century o.l.v. Daniel Reuss
Carolyn Sampson [sopraan]
André Morsch [bariton]
Glossa/The Grand Tour 921126

De winnaars van Brahms 'Ein Deutsches Requiem' door Cappella Amsterdam en Orchestra of the Eighteenth Century zijn: mevr. Behrendt uit Musselkanaal, dhr. van Eenige uit Bergen op Zoom, mevr. Brouwer uit Gorredijk, dhr. Fauser uit Amersfoort en dhr. Bossenbroek uit Zwijndrecht. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel