Neem het Gewandhausorchester uit Leipzig. Zet er de 94-jarige Zweedse dirigent Herbert Blomstedt voor en plaats muziek van Brahms op de lessenaars. Dan gebeurt er een wonder, zoals wij weten uit eerdere opnamen van Brahms’ Eerste en Tweede symfonie. Geweldig dus dat Pentatone nu ook een cd van de Derde en Vierde symfonie met dezelfde uitvoerenden uitbrengt! Wil je horen hoe dat klinkt? Beantwoord de vraag en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Het verhaal is bekend: Brahms deed eindeloos over zijn Eerste symfonie. Hij kwam maar niet verder, omdat hij naar eigen zeggen “voortdurend die reus achter hem hoorde lopen”. Die reus, dat was natuurlijk Beethoven. Toen de Eerste dan eindelijk af was, werd het werk wel gekarakteriseerd als de Tiende symfonie van Beethoven. Maar toen was het ijs gebroken. De Tweede, Derde en Vierdesymfonie ontstonden relatief probleemloos, althans vergeleken met de Eerste. De Derde is een raadselachtig werk, dat je een aantal keren moet beluisteren om alle verborgen schoonheden te ontdekken. De Vierde valt vooral op door het laatste deel, een reeks variaties op een thema van Bach. Doorwrochte, Duitse muziek, die nog steeds verrast en boeit, zeker in de uitvoering door een absoluut toporkest als het Gewandhausorchester! 

Herbert Blomstedt

De Zweedse dirigent Herbert Blomstedt hoopt op 11 juli aanstaande 95 jaar te worden. Hij is nog steeds bij tal van grote orkesten een geliefde gastdirigent. In zijn  lange carrière was hij chef-dirigent van verscheidene gerenommeerde Scandinavische orkesten en van het San Francisco Symphony Orchestra. Hij maakte tal van opnamen, die regelmatig in de prijzen vielen, met name van de Scandinavische meesters (Sibelius, Nielsen) en van de grote Duitse romantici.

herbert blomstedt-6.png
Dirigent Herbert Blomstedt
herbert blomstedt-6.png

Gewandhausorchester

Het Gewandhausorchester telt circa 175 musici en geldt daarmee als het grootste beroepsorkest ter wereld. Chef-dirigent is sinds 2018 Andris Nelsons. Het orkest draagt de naam van het Gewandhaus, het gebouw van het gilde der lakenhandelaren. Het draagt zijn huidige naam sinds 1781. Felix Mendelssohn was de eerste Kapellmeister.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze prachtige Brahms-cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wanneer was Herbert Blomstedt chef-dirigent van het Gewandhausorchester?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 17 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel