Van alle jonge kwartetten in Nederland geldt het Dudok Quartet Amsterdam als één van de allerbeste. Dit nieuwe dubbelalbum met alle drie de Strijkkwartetten, plus het Tweede Strijkkwintet van Johannes Brahms is weer een echte voltreffer! Maak kans op één van de vijf cd’s die wij mogen weggeven.

Enerzijds was Brahms in muzikale zin de opvolger van Beethoven en Schumann, anderszins verwerkte hij ook invloeden uit het volkslied en de zigeunermuziek. Zeker in zijn kamermuziek laat Brahms een geheel eigen klankwereld horen, zoekend, aftastend, maar soms ook opvallend ‘populair’. Het is muziek die veel vraagt van de uitvoerenden, in zowel muzikale als technische zin. Laat dat maar over aan deze virtuoze jonge Nederlandse musici, die in het Strijkkwintet medewerking krijgen van de Finse altvioliste Lilli Maijala. Bijzonder detail: alle instrumenten zijn bespannen met darmsnaren, die een intiemer en zangeriger geluid voortbrengen dan de hedendaagse, met metaaldraad omwonden snaren. Zeker nu de avonden weer langer worden, biedt de muziek van Brahms momenten van diep romantisch genieten. Deze verfijnde muziek vergt misschien in het begin wat extra concentratie, maar na enkele keren beluisteren kun je er niet meer zonder! 

Dudok Quartet Amsterdam

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen in het Ricciotti Ensemble en studeerden bij de leden van het Alban  Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen  en  vervolgens  aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Naast de Borletti Buitoni Trust Award 2018 won het kwartet prijzen op het Internationaal Strijkkwartetconcours in Bordeaux en op het Joseph Joachim Internationaal kamermuziekconcours in Weimar. In 2014 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs. Willem Marinus Dudok (1884  – 1974), naamgever van het kwartet, was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op dit nieuwe dubbelalbum van het Dudok Quartet Amsterdam hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar won het Dudok Quartet Amsterdam de prestigieuze ‘Kersjesprijs’?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 9 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel