Op de nieuwste cd-release van het Koninklijk Concertgebouworkest speelt het orkest twee delen uit de derde acte van Wagners opera ‘Parsifal’ en de ‘Symfonie nr. 9’ van Bruckner. De opnames vonden plaats op 5 en 7 januari 2018 in het Concertgebouw in Amsterdam.

‘Parsifal’ is de laatste opera van Wagner en is gebaseerd op de roman ‘Parzival’ van Von Eschenbach. Het verhaal speelt zich af in de Spaanse Pyreneeën en gaat over de graalridders Gurnemanz, koning Amfortas en de jonge Parsifal. De première vond plaats in Bayreuth in 1878. Bruckners ‘Negende’ is ook zijn laatste werk - al kon hij het nooit voltooien. Hij begon in 1887 met het schrijven ervan, maar werd meermaals onderbroken. uiteindelijk werden schetsbladen van de finale van de symfonie teruggevonden, waardoor het geheel enigszins kon worden gereconstrueerd.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd ‘Wagner: Parsifal / Bruckner: 9’ door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Gatti zijn: dhr. Krijnen uit Amsterdam, mevr. van Rijn uit Maassluis, dhr. Nunda uit Amsterdam, mevr. Zemichael uit Delft en mevr. van Loij uit Spinea (Italië). Van harte gefeliciteerd!.

Deel dit artikel