Cappella Meditarranea, het ensemble van de Argentijnse dirigent Leonardo García Alarcón, voerde in 2017 in het Grand Théâtre van Genève de opera 'Il Giasone' op. De opera, met een libretto van Giacinto Andrea Cicognini, werd op muziek gezet door barokcomponist Francesco Cavalli. Het werk ging in première tijdens het Venetiaanse Carnaval van 1649 en wordt gezien als één van de populairste opera’s van de 17e eeuw. De uitvoering uit 2017 is nu op dvd uitgebracht, onder regie van filmmaakster Isabelle Soulard.

‘Il Giasone’ bestaat uit drie aktes en een proloog en wisselt tussen komische en tragische passages. Net zoals bij vele andere 17e-eeuwse Venetiaanse opera’s, werden er extra’s aan toegevoegd: dansroutines, liefdesduetten en korte aria’s. Het verhaal is gebaseerd op het mythologische verhaal van Jason, de zoon van koning Aeson, en zijn liefde voor de tovenares Medea.

Cappella Mediterranea

Cappella Mediterranea werd in 2005 opgericht door Leonardo Garcia Alarcón, met als doel om Latijnse barokmuziek op een nieuwe en frisse manier te benaderen. Inmiddels is het repertoire een stuk breder geworden en spelen de musici alle mogelijke motetten en opera’s. Het ensemble staat op vele festivals, met als populaire uitschieter het Festival of Aix-en-Provence in 2013, waar ze een succesvolle versie van Cavalli’s opera ‘Elena’ speelden. De opera 'Il Giasone' is onderdeel van de Cavalli-tetralogy van het ensemble. De musici worden op de dvd bijgestaan door een paar grote solisten; zo zingt countertenor Valer Sabadus de rol van Giasone, mezzosopraan Kristina Hammarström de rol van Medea en bariton Willard White de dubbelrol van Giove en Oreste.


De winnaars van de dvd met Cavalli's 'Il Giasone' door Cappella Mediterraena o.l.v. Alarcón zijn: mevr. van Rijn uit Maassluis, mevr. Spillemaeckers uit Schoten (België), dhr. van der Veer uit Oosterhesselen, dhr. van Lamoen uit Deventer en dhr. Vergunst uit Rotterdam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel