In 2018 schitterde de toen pas 18-jarige cellist Sheku Kanneh-Mason als één van de solisten op het huwelijk van Meghan Markle en Prins Harry, nadat hij 2016 was uitgeroepen tot BBC Young Musician of the Year. De Hertog en Hertogin van Sussex nodigden hem uit nadat ze hem hadden zien spelen tijdens een concert. Sindsdien is Sheku een gevestigde naam binnen het genre en kwam hij met z'n eerste album op nummer 11 van de offficiële UK Album-hitlijst terecht. Begin 2020 bracht hij zijn tweede cd uit, samen met het London Symphony Orchestra.

The Times noemde Sheku "the world's new favourite cellist" en met zijn werk wist de jonge cellist vele genregrenzen te overstijgen. Op zijn nieuwste album zet hij de spotlights op componist Edward Elgar en zijn 'Celloconcert' - precies 100 jaar na de eerste uitvoering van dit werk. Sheku liet zich inspireren door de opname van zijn heldin Jacqueline du Pré, die het concert van Elgar in 1965 uitbracht op vinyl.

Sheku dook samen met het London Symphony Orchestra en dirigent Sir Simon Rattle de Abbey Road-studio's in. Naast Elgars 'Celloconcert' selecteerde de cellist negen andere werken, die allemaal bijdragen aan de muzikale context rondom het stuk. Sheku: "Alle werken zijn met elkaar verbonden. Ze delen vergelijkbare emoties, of zijn in dezelfde tijd geschreven." Enkele van de werken zijn o.a. Elgars 'Nimrod', Klengels 'Hymnus' en een eigen arrangement van het Engelse volksliedje "Blow the Wind Southerly".

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd ‘Elgar’ door cellist Sheku Kanneh-Mason en de London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle zijn: mevr. Doodkorte uit Rotterdam, mevr. van den Hul uit Nijmegen, dhr. Peschier uit Hillegom, dhr. Frederiks uit Ouderkerk aan de Amstel en mevr. van Urk van Urk. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel