Pjotr Iljitsj Tsjaikovski hoorde in een muziekwinkel het 'Eerste Strijkkwartet' van Georgy Catoire, een nieuwe naam binnen het Russische componistenwereldje. Tsjaikovski was meteen onder de indruk, en wilde meer weten over dit nog onbekende talent. Catoire is uiteindelijk nooit zo groot geworden als zijn fan, maar liet toch een indrukwekkend repertoire achter. Onder de naam Catoire Ensemble zetten zeven solisten dit geweldige repertoire terug in de spotlights.

Catoire studeerde piano in Berlijn en vond daar inspiratie in de werken van Richard Wagner. Hij speelde en componeerde wel in zijn vrije tijd, maar er bleef toch ook een grote liefde voor een ander vak: wiskunde. Hij stuurde in 1884 af als wiskundige in Moskou, en durfde zich pas later volledig op het muziekvak te storten. Van piano ging hij over naar harmonie en compositie. Hij maakte transcripties van pianoconcerten, waaronder die van Tsjaikovski. Die was op zijn beurt verrukt met het werk van Catoire, en was zeer onder de indruk. Hij moedigde hem aan verder te gaan als componist. En zo geschiedde.

Revived Masterpieces

Op de cd 'Revived Masterpieces' speelt het Catoire Ensemble vier werken van Catoire die iedereen zou moeten kennen: zijn 'Strijkkwintet, op. 4a', het 'Andante voor Strijkkwartet', het 'Pianotrio, op. 14' en 'Deux Poèmes, op. 34'. Enkele van de werken zijn wereldpremières in de uitvoering. Het Catoire Ensemble bestaat uit pianiste Anna Zassimova, violiste Maria Milstein, violist Boris Tsoukkerman, altvioliste Julia Dinerstein, cellist Sebastiaan van Halsema, cellist Stephan Heber en celliste Ketevan Roinishvili.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Revived Masterpieces' van het Catoire Ensemble zijn: Mevr. Kloosterman uit Amsterdam, Mr. de Koning uit Hoogmade, Mevr. Wever uit Utrecht, Mr. Mooren uit Den Hoorn en Mr. de Wilde uit Bergen op Zoom. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Vanaf 16 juli heeft de Nieuw Klassiek een korte zomerstop. 20 augustus zijn we weer terug met een gloednieuwe cd. We wensen jullie een hele fijne vakantie!

Deel dit artikel