De Argentijnse countertenor Franco Fagioli is een meester van de Italiaanse opera: hij heeft cd's uitgebracht met aria's van Caffarelli, Porpora en Rossini, en in 2018 een solo-cd met aria's van Händel. In 2020 stortte hij zich op een componist die van grote invloed is geweest op Händel: Leonardo Vinci.

Volgens Gramophone heeft Fagioli een "extraordinary richly upholstered voice" en de Süddeutsche Zeitung noemde zijn cd's met aria's van Händel simpelweg "fantastisch". Op de nieuwste cd 'Veni, Vidi, Vinci' wordt Fragioli begeleid door ensemble Il Pomo d'Oro o.l.v. Zefira Valova. De twee werkten eerder ook al samen en het ensemble weet met de authentieke instrumenten het 18e-eeuwse Italië tot leven te wekken.

Leonardo Vinci

Niet Leonardo da Vinci, maar Leonardo Vinci: één van de bekendste Italiaanse castraatzangers en componisten van de vroege 18e eeuw. Vinci, geboren in Strongoli (of Napels, daar zijn de geschiedenisboeken het niet helemaal over eens), studeerde aan het Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo. Vinci is bekend geworden om zijn opera buffa, een operagenre waarin humor en improvisatie het belangrijkst zijn. Opera buffa werd in het leven geroepen als vermaak voor in de pauze van een dramatische opera, maar groeide later uit tot zelfstandig genre. Vinci's bekendste opera buffa is 'Li szite 'ngalera'.


Prijsvraag (verlopen)

Het antwoord op de prijsvraag Met welke vrouwelijke zangpartijen komt het bereik van een countertenor overeen? is: alt en in sommige gevallen zelfs sopraan. De winnaars van de cd 'Veni, Vidi, Vinci' van Franco Fagioli zijn: dhr. Stip uit Utrecht, mevr. Geerts uit Waalwijk, mevr. Manneke uit Capelle aan den IJssel, dhr. Dekker uit Ermelo en mevr. van Wensveen uit Zutphen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel