In 2016 verraste countertenor Jakub Józef Orliński heel TivoliVredenburg met een rappende, beatboxende en breakdancende toegift na een concert op het Festival Oude Muziek Utrecht, waar hij samen met L’Arpeggiata op het podium stond. De carrière van de Poolse tenor gaat sindsdien sky high. In het najaar van 2018 bracht hij zijn debuutalbum uit: Anima Sacra, vol prachtige religieuze aria's.

De New York Times prees Jakub Józef Orliński in een recensie de hemel in: “Jakub combineert in zijn stem de schoonheid van de noten en een ongebruikelijke samenhang van kleur en scherpte”. Orliński behaalde zijn master in zang bij Anna Radziejewska aan de Fryderyk Chopin University of Music in Waschau. In 2015 won hij de Marcella Sembrich International Vocal Competition en een jaar later volgde de eerste prijs bij de Metropolitan Opera National Council. In concertseizoen 2018-2019 startte zijn tour met het Italiaanse barokensemble Il Pomo d’Oro, ter ere van zijn debuutalbum ‘Anima Sacra’. Maar daar waren zijn dagen nog niet mee gevuld, want daarnaast stond hij dat seizoen voor het eerst in Carnegie Hall, zong hij bij concerten in Pennsylvania en Louisiana, debuteerde hij bij de Warsaw Philharmonic in Händels ‘Messiah’ en stond hij op het Glyndebourne Festival Opera als Eustazio in Händels ‘Rinaldo’. Daarnaast etaleert hij ook graag zijn andere grote talent: breakdancen. Hij won al meerdere prijzen bij danswedstrijden en was als breakdancer te zien in commercials van grote kledingbedrijven.

Anima Sacra

Het debuutalbum van Jakub Józef Orliński - Anima Sacra - bevat acht wereldpremières. Met muziek van onder anderen Fago, Heinichen, Zelenka, Hasse en Durante duikt hij in de krochten van religieuze barokmuziek en ontdekt hij de schoonheid van veelal onbekende 18e-eeuwse aria’s. Met zijn moderne blik op het genre blaast Orliński nieuw leven in de oratoria en motetten. Hij wordt daarbij begeleid door barokensemble Il Pomo d’Oro o.l.v. de Russische dirigent Maxim Emelyanychev.


CD-informatie

Anima Sacra - Sacred Baroque Arias
Met werken van o.a. Nicola Fago, Domenico Sarro, Jan Dismas Zelenka en Johann Adolf Hasse
Jakub Józef Orliński [countertenor]
Il Pomo d’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev
Warner Classics / Erato 02822

De winnaars van de cd 'Anima Sacra' van countertenor Jakub Józef Orliński zijn: mevr. Steen uit Eemnes, mevr. Smit uit monnickendam, dhr. Knook uit Tilburg, dhr. Rijntjes uit Harmelen en dhr. Kat uit Groningen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel