De opera's van de Italiaanse componist en organist Francesco Cavalli zitten vol fantasie, humor en emotie en waren hun tijd - hij schreef ze in de 17e eeuw - ver vooruit. De diversiteit en complexiteit van de muziek werken als een magneet voor de Franse countertenor Philippe Jaroussky. "De opera's bieden een variëteit die we niet vinden in opera's uit de 18e eeuw." Het nieuwste album van de zanger staat volledig in het teken van Cavalli en geeft een blik in zijn volledige oeuvre.

Cavalli was een pionier op operagebied, maar dat werd pas rond 1960 duidelijk bij het grote publiek. Zijn werk werd in die periode herontdekt en groeit sindsdien in populaireit. Cavalli's opera's zijn veelzijdig en fluïde en werden geschreven in een transititeperiode - waar opera's eerst nog vooral voor de aristocraten waren, hoorde je de muziek in zijn tijd steeds vaker tijdens publieke gelegenheden. 

Divers, complex en modern

Volgens Philippe Jaroussky zijn Cavalli's opera's erg modern. "De opera's staan bekend om hun rijke inhoud en moderniteit, maar ook om de diversiteit en complexiteit van de personages. Regisseurs en operahuizen zijn steeds meer geïnteresseerd in de werken." Die nieuwe kijk op het genre droeg ook bij aan de populaireit. "Cavalli speelde een grote rol in het vestigen van het genre opera. Hij schreef veel voor het het Teatro San Cassiano - het eerste theater in Venetië dat opera's op het programma zette." Maar Cavalli was meer dan alleen opera - hij schreef ook veel religieuze muziek. Als klein jongetje zong hij in het koor van de Basiliek van San Marco en later ging hij aan de slag als organist. In 1668 volgde hij Monteverdi op en werd hij maestro di cappella van de San Marco.

blockquote
Cavalli speelde een grote rol in het vestigen van het genre opera.
Philippe Jaroussky over Cavalli

Ombra mai fù

Voor zijn nieuwste album stortte Jaroussky zich op 37 manuscripten van Cavalli - alle opera's die bewaard zijn gebleven. "Ik wilde heel graag de cd gebruiken om de variëteit en alle kwaliteiten van Cavalli's muziek te laten horen. Soms lijkt het simpel, maar de melodieën zijn heel speciaal en zeer melodisch." Op het album staan vocale èn instrumentale werken, waarvoor Jaroussky ensemble Artaserse om hulp vroeg. Je hoort bekende werken als 'Calisto' en 'Ercole amante', maar ook onbekende stukken als 'Statira, principessa di Persia' en 'La virtù dei strali d'Amore'. Bij de liefdesduetten schuiven sopraan Emőke Baráth en contra-alt Marie-Nicole Lemieux aan.


De winnaars van de cd ‘Ombra mai fu’ van countertenor Philippe Jaroussky zijn: dhr. Tilanus uit Amersfoort, dhr. van Dam uit Utrecht, mevr. Wienen uit Heerlen, dhr. Admiraal uit Castricum en mevr. Ahmed uit Groningen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel