Aan het eind van het jaar is het een goede gewoonte om terug te kijken en overzichtslijstjes te maken. Ook het afgelopen jaar heeft AVROTROS Klassiek presenteert! een aantal jonge talentvolle musici in het zonnetje gezet met de presentatie van hun debuut-cd. Dat waren het Animato Kwartet, de Young Bach Fellows en cellist Anton Spronk. De nieuwste loot aan de AVROTROS Klassiek stam en de laatste van dit jaar is de veelbelovende pianiste Yang Yang Cai. Wij geven 10 exemplaren weg van haar debuut-cd.

De Nederlands-Chinese pianiste Yang Yang Cai heeft een opvallend gevarieerd programma gekozen voor haar debuut-cd. Het oudste opgenomen stuk is van de Spaanse componist Antonio Soler, een sprankelend werkje dat aan Scarlatti doet denken. Het melancholieke en raadselachtige 'Rondo in a' van Mozart wijst al in de richting van de Romantiek, die in een 'Prelude' van Rachmaninov, maar vooral in de imposante 'Derde Sonate' van Chopin een centrale plaats op deze debuut-cd inneemt. De reis door bijna drie eeuwen pianomuziek vindt zijn afsluiting in een betoverend deel uit Iberia van de Spaanse componist Isaac Albéniz en de weinig uitgevoerde 'Variaties opus 3' van de Poolse componist Karol Szymanowski. Een bijzonder, kleurrijk en afwisselend programma waarin de 23-jarige pianiste al haar virtuositeit en veelzijdigheid in kwijt kan! 

Yang Yang Cai

Yang Yang Cai (23) ontdekte de piano in het Chinese restaurant van haar grootouders, waar haar vader zich in zijn schaarse vrije momenten verloor in Chopin en Debussy. Haar eerste pianolessen kreeg zij op vijfjarige leeftijd. In 2008 won zij als negenjarige de eerste prijs op het Steinway Pianoconcours. Zij studeerde bij Jan Wijn en volgde een meestercursus bij onder anderen Maria João Pires. Momenteel volgt zij een specialisatiecursus bij Enrico Pace aan de vermaarde Imola Piano Academy. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de debuut-cd van Yang Yang Cai hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar won Yang Yang Cai de Young Pianist Foundation Piano Competition?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 4 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel