Op 23 oktober 1904 stond Gustav Mahler op de bok voor Het Koninklijk Concertgebouworkest om zijn eigen ‘Vierde symfonie’ te dirigeren. Sindsdien hebben alle chef-dirigenten van het orkest het werk met liefde op het programma gezet. De nieuwste chef kon natuurlijk niet ontbreken: eind 2017 liet chef-dirigent Daniele Gatti zijn visie los op de symfonie. De opname van dit concert is nu op cd verschenen.

De Oostenrijkse Mahler schreef de eerste drie delen van zijn ‘Symfonie nr. 4’ tijdens de zomers van 1899 en 1900. Hij was erg druk als dirigent van de Weense Hofopera, dus kon alleen op zijn vrije dagen componeren. Maar een symfonie heeft ook een vierde deel nodig, dus een aantal jaar later voegde hij nog een stuk toe. Het laatste deel, inclusief een wonderschone sopraansolo uit de liederenverzamling ‘Des Knaben Wunderhorn’ van de Romantische schrijver Clemens Brentano, was oorspronkelijk bedoeld als laatste deel van de ‘Symfonie nr. 3’. Toch kennen we het nu als deel van de ‘Vierde’, waardoor de symfonie in zijn geheel een muzikale verbeelding van een groots feest in de hemel is geworden.

Gemaakt voor het orkest
De bezetting van de symfonie is ongebruikelijk klein: er komen vier fluiten, drie hobo’s, drie klarinetten, drie fagotten, vier hoorns, drie trompetten, slagwerk, een harp, strijkers en een solosopraan aan te pas. Het werk zit vol vlugge loopjes, rustieke melodieën en spookachtige noten. De symfonie is Het Koninklijk Concertgebouworkest op het lijf geschreven - ze speelt het ook al meer dan een eeuw. De versie van kersverse chef-dirigent Daniele Gatti is fris en vernieuwend, maar net zo prachtig als alle vorige uitvoeringen.

Dirigent Daniele Gatti
Dirigent Daniele Gatti
Dirigent Daniele Gatti

CD-informatie
Mahler 4
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti
Julia Kleiter [sopraan]
Opname van 8 en 9 november 2017
RCO 18004

De winnaars van de cd 'Mahler 4' zijn: dhr. Boer uit Tilburg, mevr. Heijens uit Amsterdam, mevr. de Groot uit Purmerend, dhr. Mons uit Rijnsburg en dhr. Bol uit Valkenburg. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel