De Spaans-Catalaanse gambist, dirigent en componist Jordi Savall pakte voor zijn nieuwste cd, uitgevoerd met Le Concert des Nations, de laatste drie voltooide symfonieën van Wolfgang Amadeus Mozart en liet zijn eigen visie erop los. Het resultaat is een uitbundig album met drie theatrale en prachtige typische-Mozart-symfonieën.

Extra uniek aan het album is de splitsing van de 'Symfonie nr. 40'. Dat klinkt niet zo bijzonder, maar is een unicum binnen dit genre. Doordat Savall de eerste cd in de set eindigt met de symfonie en de tweede cd ermee laat beginnen, wordt de continuïteit van het stuk onderstreept.

Symfonieën vol kracht

Op de cd 'Le Testament Symphonique' staan drie symfonieën van Mozart: de nummers 39, 40 en 41, de laatste drie die de componist schreef. Nummer 40 en 41 werden in een paar weken gecomponeerd, drie jaar voordat Mozart overleed. De laatste, met als bijnaam ‘Jupitersymfonie’, groeide uit tot zijn bekendste. Alhoewel Mozart de bijnaam nooit zelf heeft verzonnen, past het wel goed bij het werk: de naam verwijst naar oppergod Jupiter, een krachtig en sterk figuur. Net zoals de symfonie, die een samenkomst lijkt van alles wat Mozart in zijn leven heeft geleerd en met recht een meesterwerk is te noemen.

Pionier van de oude muziek

Jordi Savall is al sinds de jaren ’70 dé pionier van het oude muziek-genre. Met als missie om middeleeuwse muziek, renaissancemuziek én barokmuziek stevig op de kaart te zetten, richtte hij zijn eigen platenlabel op en is hij voorzitter en oprichter van drie ensembles: Hesperion XX, La Capela Reial en Le Concert des Nations. Elk ensemble heeft haar eigen repertoire en focus. Le Concert des Nations, opgericht in 1989, is gespecialiseerd in barok en romantiek (1600 - 1900). Het ensemble speelt louter op authentieke instrumenten.

De winnaars van de cd 'Mozart: Le Testament Symphonique' zijn: dhr. Veefkind uit Epe, mevr. Mackor uit Winterswijk, dhr. Rydell uit Utrecht, dhr. Gaykema uit Strijen en mevr. Sarton uit Ermelo. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel