Met 'De verdwenen piano’s van Siberië’ schreef de Britse journalist Sophy Roberts zowel een adembenemende cultuurgeschiedenis als een lyrisch verslag van een reis in onherbergzaam gebied. Reis met haar mee vanuit je luie stoel en win één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Siberië is synoniem aan ballingschap en strafkampen, maar kent ook een andere kant. Als reisjournalist Sophy Roberts van een Mongoolse concertpianist hoort over een unieke, verloren gewaande piano in Siberië, betekent dat het begin van een drie jaar durende zoektocht in een van de meest ondoordringbare streken op aarde. Verspreid over dit onherbergzame gebied vindt ze vele oude piano’s – van indrukwekkende vleugels gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de negentiende eeuw tot strenge, staande piano’s uit het Sovjettijdperk. Aan de hand van deze piano’s vertelt Roberts hoe, door hun intrede in de Russische cultuur onder invloed van Catherina de Grote, pianomuziek als bloed door de aderen van het land ging stromen.
Met De verdwenen piano’s van Siberië schreef Roberts een cultuurhistorie van een volk dat de zwaarste ontberingen moest doorstaan en waarvoor muziek van levensbelang werd.

Sophy Roberts

Sophy Roberts is een Britse reisjournalist, gespecialiseerd in extreme bestemmingen. Ze studeerde aan de universiteit van Oxford en Columbia University. Ze schrijft voor de Financial Times en Condé Nast Traveler. De verdwenen piano’s van Siberië is haar eerste boek.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op De verdwenen piano’s van Siberië van Sophy Roberts hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

De beroemdste hedendaagse Siberische pianist is Denis Matsuev. Waar is hij geboren?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 23 maart. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel