De reputatie van de Italiaanse componist Antonio Salieri liep een stevige deuk op toen de piepjonge en enorm getalenteerde Wolfgang Amadeus Mozart in zijn leven kwam. Salieri kon vermoedelijk niet goed omgaan met het talent van het wonderkind en was erg jaloers. Ook al is dit nooit echt bewezen, het verhaal overschaduwt sinds de 18e eeuw het talent van Salieri zelf. Zonde, want hij schreef veel mooie muziek. Het Franse ensemble Les Talens Lyriques vindt het daarom hoog tijd voor eerherstel.

Op hun nieuwste cd speelt Les Talens Lyriques o.l.v. Christophe Rousset de komische opera 'Tarare' van Salieri, die draait om een driehoeksverhouding in het paleis van Sultan Atar. Het barokensemble, dat al meerdere Franse opera's van Salieri uitvoerde, heeft met 'Tarare' een wereldpremière op cd te pakken. Het ensemble staat onder leiding van Rousset, groot liefhebber van mysterieuze, vergeten en overschaduwde composities.

Exotisch en verlicht

In 'Tarare' breekt 'Le capitaine Tarare' in bij het paleis van Sultan Atar om zijn geliefde te redden, de jonge slaaf Astasie. Salieri had, net zoals Mozart, een grote voorliefde voor het exotische en dat is in 'Tarare' goed te merken. De opera is oriëntaals, romantisch en spectaculair, vol plottwists en komische misverstanden. Zoals het ensemble het zelf stelt: 'Tarare' is een cd die de prestige van Salieri voor eens en voor altijd herstelt.

Prijsvraag (verlopen)

De van de cd 'Salieri: Tarare' zijn: mevr. Dhorai uit Rotterdam, mevr. Maccolini uit Dordrecht, dhr. Huijgen uit Hoogeveen, dhr. Welling uit Rijswijk en dhr. van Tillo uit Den Helder. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel