Maarten ter Horst is een jonge Nederlandse componist, pas 34 jaar oud. Hij is in het gewone leven softwarespecialist en schrijft muziek om zijn meest persoonlijke gevoelens te kunnen uiten. En als in zijn werk de taal van de Romantiek opnieuw tot leven komt, dan spreekt dat de leden van het Helikon Quartet juist aan: “Maartens muziek wordt gedreven door emoties.”
Benieuwd geworden naar deze prachtige cd? Wij geven 5 exemplaren weg op onze website.

In een recent interview in NRC vertelt Maarten ter Horst zijn diep persoonlijke verhaal. Hoe hij op zijn vijftiende ging componeren om te uiten wat hij met woorden niet kon zeggen. Hoe hij op het conservatorium vastliep, vervolgens de softwaresector inging en naar een eigen bedrijf streefde, een relatie kreeg en zelfs al huwelijksplannen maakte, totdat een crisis alles op z’n kop zette. Na tien jaar niets meer te hebben gecomponeerd, vertrouwde hij uit innerlijke noodzaak twee strijkkwartetten aan het papier toe. Het Helikon Quartet hoorde er wat in. Sterker nog: de vier jonge vrouwen die het kwartet vormen waren zo enthousiast over het doorvoelde karakter van de muziek, dat zij besloten hun eerste CD-album aan Maartens twee kwartetten te wijden. “Zijn muziek spreekt voor zichzelf, wij konden er alleen maar verliefd op worden”, zeggen de leden van het Helikon Quartet dat Maartens muziek inmiddels ook in het Concertgebouw heeft uitgevoerd. De cd Introspection is een collectors item voor iedereen die van romantische strijkkwartetten houdt. Nieuw en anders, maar toch vertrouwd en herkenbaar. 

Helikon Quartet

Het Helikon Quartet - opgericht in 2015 en sinds 2017 in opleiding bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie -  is een avontuurlijk en veelzijdig kwartet dat bestaat uit: Stella Zake, viool, Marieke Kosters, viool, Lotus de Vries, altviool en Renate Apperloo, cello. Het kwartet besteedt graag aandacht aan actuele onderwerpen en werkt hierbij regelmatig samen met componisten. Het ontving in 2020 het Kersjes Fonds Strijkkwartet Stipendium. De leden hebben ook posities in onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest en Kremerata Baltica. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze debuut-cd van het Helikon Quartet hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoeveel strijkkwartetten heeft Maarten ter Horst gecomponeerd?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 29 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel