De Belgische dirigent René Jacobs komt nu met een nieuwe opname van de Missa Solemnis, het werk dat Beethoven zelf als zijn grootste compositie zag, en wij snappen wel waarom.

“Uit het hart - moge het weer naar het hart teruggaan”, schreef Beethoven boven zijn Missa Solemnis, de monumentale mis voor vier solozangers, koor en orkest die hij in 1823 – dus vier jaar voor zijn dood – voltooide. 

Opvallend: René Jacobs leidt een relatief klein koor – 47 vocalisten van het Rias Kammerchor Berlin – en een kamerorkest met eveneens 47 musici - het Freiburger Barockorchester - die instrumenten bespelen uit Beethovens tijd. Mede daardoor is de klank slanker dan gebruikelijk. Maar ook kleurrijker, karaktervoller, minder massaal. Zelfs luisteraars die de Missa Solemnis al vaak gehoord hebben, zullen in deze fraaie opname allerlei nieuwe details ontdekken. De opname volgde op een uitgebreide tournee langs Europese hoofdsteden, en dat is te horen in het doorleefde resultaat. Hoe diep Jacobs in de Missa Solemnis is gedoken blijkt ook uit het uitgebreide interview met hem in het CD-boekje. 

René Jacobs

De klassieke meesterwerken als nieuw laten klinken door ze juist zo historisch mogelijk te benaderen, dat is het streven van de Belgische zanger en dirigent René Jacobs, in 1946 in Gent geboren, sinds het begin van zijn indrukwekkende carrière in de jaren zeventig. Nog steeds maakt vrijwel iedere nieuwe opname die Jacobs maakt evenzeer indruk op critici als op het publiek. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Missa Solemnis onder leiding van René Jacobs hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke studie volgde René Jacobs aan de Universiteit van Gent naast zijn studie zang aan het Conservatorium van die stad?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 23 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel