The Philadelphia Orchestra en hun chef Yannick Nézet-Seguin zijn begonnen aan een nieuw avontuur, het opnemen van alle orkestwerken van Rachmaninov. Wij geven 5 exemplaren van het eerste deel, dat nu uit is, weg.

De Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin en The Philadelphia Orchestra hebben grote affiniteit met Rachmaninovs muziek. Na eerder met Daniil Trifonov de vier pianoconcerten van Rachmaninov te hebben opgenomen, wijden zij zich op deze nieuwe CD aan de Eerste symfonie uit 1895, in een mooie combinatie met Rachmaninovs laatste orkestwerk, de Symfonische dansen uit 1940. De première van de Eerste symfonie werd een totale mislukking, vooral vanwege de ondermaatse uitvoering, geleid door een straalbezopen dirigent. Rachmaninov was zo kapot van deze ervaring, dat hij verbood dat de Eerste opnieuw zou worden uitgevoerd. Toch vergat hij zijn jeugdsymfonie niet, want in 1940 citeert hij een motief uit de Eerste in zijn laatste en meest overrompelende orkestwerk, de Symfonische dansen. Hierin kijkt Rachmaninov terug op zijn leven. De eindigheid van het leven wordt gesymboliseerd door een melodie uit de Latijnse dodenmis, het zogenaamde Dies irae-motief, maar geloof, hoop en liefde hebben het laatste woord, wanneer Rachmaninov ook een fragment uit zijn Vespers citeert en er het woord ‘Halleluja’ bij schrijft.

The Philadelphia Orchestra & Yannick Nézet-Séguin

The Philadelphia Orchestra geldt terecht als één van de “Big Five”, de vijf meest vermaarde Amerikaanse orkesten. Vooral de strijkersklank van het orkest is al sinds het aantreden van chef-dirigent Leopold Stokowski in 1912 beroemd. Rachmaninov zelf noemde het orkest het beste ter wereld. In 2012 werd Yannick Nézet-Séguin, die van 2008-2018 het Rotterdams Philharmonisch Orkest leidde, benoemd tot chef-dirigent van The Philadelphia Orchestra. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze CD van The Philadelphia Orchestra hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Van welk ander Amerikaans instituut is Yannick Nézet-Seguin muzikaal directeur sinds 2018?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 9 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel