Het is niet toevallig dat de nieuwe dubbel-CD van de Noorse meesterpianist Leif Ove Andsnes en het Mahler Chamber Orchestra tot 'recording of the month' is uitgeroepen door het toonaangevende Engelse muziekblad 'Gramophone' en nu ook bij ons 'CD van de Week' is. Indrukwekkende hoogtepunten uit het oeuvre van Mozart op twee CDs, wie wil deze prachtige dubbel-CD niet hebben? Wij geven 5 exemplaren van 'Mozart Momentum 1785' weg. 

Mozart Momentum 1785 is de titel van een dubbel-CD met een zestal meesterwerken, alle door Mozart in het zelfs naar zijn maatstaven buitengewoon vruchtbare jaar 1785 gecomponeerd. Leif Ove Andsnes en het vermaarde Mahler Chamber Orchestra staan garant voor een sublieme uitvoering van de drie in 1785 gecomponeerde pianoconcerten, te weten nr. 20, 21 en 22. Het aangrijpende Pianokwartet in g kl.t. wordt gespeeld door Andsnes en drie aanvoerders uit het orkest. In de Maurerische Trauermusik komt alleen het orkest het woord, terwijl Andsnes alleen tekent voor de Fantasie in c klein. Het samenspel is verbluffend, ondanks het feit dat de musici tijdens de opname ver uit elkaar moesten zitten als gevolg van de pandemie. 

Leif Ove Andsnes

Andsnes studeerde aan de Grieg Muziekacademie in Bergen. Hij is een fameuze pleitbezorger van de werken van de Noorse componist Edvard Grieg. Andsnes is een gerespecteerd uitvoerend solist wereldwijd. Hij heeft veel prijzen gewonnen waaronder de Hindemithprijs in 1987, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik in 199, de Royal Philharmonic Society Award in 2000 en de Gramophone Awards Instrumental Award in 2002. Andsnes heeft verscheidene CD's opgenomen. Daarnaast is hij stichter en directeur van het Rosendal Chamber Music Festival in Noorwegen. 

Mahler Chamber Orchestra

Het Mahler Chamber Orchestra is een kamerorkest dat in 1997 werd opgericht door Claudio Abbado en oud-leden van het Gustav Mahler Jeugdorkest. Het orkest heeft 45 leden uit twintig verschillende landen en geeft ongeveer 60 tot 70 concerten per jaar. Van 2003 tot 2011 was Daniel Harding dirigent van het orkest. Sindsdien draagt hij de titel van eredirigent. Daniele Gatti is Artistic Advisor van het orkest sinds 27 mei 2016.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op ‘Mozart Momentum 1785’ hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Het Mahler Chamber Orchestra en Leif Ove Andsnes hebben tijdens een eerder project samen een andere componist onder handen genomen. Welke componist?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 1 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel