Bach, Charpentier, Corelli, Rosenmüller, Buxtehude, Schütz, Daquin, Zipoli en Balbastre: deze 17e en 18e-eeuwse componisten hebben ons indrukwekkende kerstmuziek geschonken. Het kerstverhaal en de geboorte van Jezus worden magistraal verklankt in de heilige werken, zoals in Bachs ‘Weihnachtsoratorium’ en Charpentiers ‘Pastorale de Noël’. Een verzameling fantastische ensembles en musici brengt de kerstsfeer naar je huiskamer met de 4 cd-box ‘A baroque Christmas’.

Naast Ensemble Correspondances, het Franse ensemble van Sébastien Daucé, staan op de cd uitvoeringen van onder meer Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Vocale, Ensemble 415 en Cantus Cölln.

Kerstklassiekers

Drie van de grootse werken die in de box zijn terug te vinden, zijn Bachs 'Weihnachtsoratorium', Charpentiers 'Pastorale de Noël' en Corelli's 'Per la notte di Natale'. Het oratorium van Bach, bestaande uit zes afzonderlijke delen, beslaat de periode van Kerst tot en moet Driekoningen. De teksten komen uit het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matteüs. Bach schreef het volledige werk in 1734 en tegenwoordig is het elk jaar onmisbaar in het klassieke kerstrepertoire. De ‘Pastorale de Noël’ schreef Charpentier voor zijn beschermvrouw Marie de Lorraine. In het werk beleef je Kerst aan het hof van Lodewijk de Veertiende - de Zonnekoning. ‘Per la notte di Natale’ van Corelli is ook wel bekend onder de naam ‘Christmas Concerto’. Hij schreef het rond 1690 en geen Kerst is compleet zonder.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd-box 'A Baroque Christmas' van o.a. Ensemble Correspondances en Akademie für Alte Musik Berlin zijn: mevr. Hullegie uit Amsterdam, mevr. Maccolini uit Dordrecht, dhr. Konijnendijk uit Epe, mevr. van der Most uit Dordrecht en dhr. Gaykema uit Striven. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel