De Britse Alexander Ullman (1991) won in 2017 het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht - één van de meest prestigieuze pianoconcoursen ter wereld. Hij maakte internationaal veel indruk met zijn optreden en het bleek de kickstart van zijn carrière. In 2019, een kleine twee jaar na zijn grote overwinning, is zijn debuutalbum uitgekomen, vol verrassende ballettranscripties.

Alexander studeerde aan de Purcell School, het Curtis Institute en de Royal College of Music. In 2011 won hij al een andere Lisztwedstrijd: de Franz Liszt International Piano Competition in Boedapest. Op beide concoursen werd hij geprezen om zijn subtiele interpretatie en verfijnde technische beheersing. Na zijn winst bij het Liszt Concours in 2017 kreeg Alexander direct een contract aangeboden bij het artiestenmanagement van o.a. Lang Lang en Denis Kozukhin.

Ballet op piano: een bijzondere combinatie

Op de eerste solo-cd van Alexander staan transcripties voor piano van balletstukken van Stravinsky, Tsjaikovski en Prokofjev. Van Stravinsky maakte Alexander nieuwe versies van 'Petrushka' en de 'Vuurvogel Suites'. De '6 Delen' uit Prokofjevs 'Assepoester' zorgen voor een verrassend pianostuk en ook Tsjaikovski's 'Notenkraker Suite' blijkt uitermate geschikt voor één vleugel.


De winnaars van de cd 'Alexander Ullman: The Nutcracker, Petrushka, Cinderella en The Firebird' zijn: mevr. Zemichael uit Delft, mevr. Froger uit Zutphen, dhr. Geers uit Veghel, dhr. Buurman uit Rotterdam en mevr. de Groot uit Purmerend. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel