Ensemble Holland Baroque won in 2017 samen met trompettist Eric Vloeimans de Edison Klassiek Publieksprijs. Met de prijs op zak gingen ze gemotiveerd het nieuwe seizoen in en staan ze op de Nederlandse podia met een weelde aan interessante musici: van Reinbert de Leeuw en het Nederlands Kamerkoor tot Wu Wei, Dorothee Mields en de Poolse pianist, componist en producent Leszek Możdżer. Met Możdżer gingen ze nog een stap verder: ze nodigden hem uit om gloednieuwe muziek te schrijven voor hun nieuwste cd ‘Earth Particles’. Het resultaat is een nieuwsgierige en verrassende ontmoeting tussen jazz en klassiek.

Innovatief en verantwoord

Holland Baroque combineert in haar spel de innovatieve praktijk met de historisch verantwoorde praktijk en slaat daarnaast graag een brug naar andere kunsten, zoals literatuur en volksmuziek. Violiste Judith Steenbrink en organiste Tineke Steenbrink vormen het artistieke team van het ensemble. Een vaste muzikaal leider is er niet - volgens de musici houdt dat ze scherp en versterkt het het samenspel.

Klassiek en jazz op een andere toonhoogte

De Poolse pianist en componist Leszek Możdżer wijdt zijn leven aan jazz: als jonge musicus won hij de eerste prijs bij het Junior Jazz Festival in Krakau en sindsdien wordt hij veelvuldig door jazzmusici uitgenodigd om mee te spelen bij concerten en cd-opnames. Zijn opleiding hield hij klassiek, waardoor hij de vaardigheid heeft om klassiek en jazz af te wisselen en zo gevarieerde improvisaties te maken. Możdżer kreeg van Holland Baroque de vrije hand om de muziek te schrijven voor hun cd ‘Earth Particles’. Hij pakte de opdracht grondig aan en componeerde al zijn muziek op een bijzonder gestemde vleugel, met de ongebruikelijke toonhoogte van 430 Hertz (waar het normaal 440 Hertz is).

'Earth Particles' door Leszek Możdżer en Holland Baroque
'Earth Particles' door Leszek Możdżer en Holland Baroque
'Earth Particles' door Leszek Możdżer en Holland Baroque

De handtekening van Możdżer

Możdżer over zijn werk: "Dit is mijn eerste volledig zelf gerealiseerde en gecreëerde album, waaronder ik echt mijn handtekening kan zetten. Hiermee komen al mijn dromen uit. Het is me gelukt om jazz en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Daar droomde ik al mijn hele leven van en ik had niet eens in de gaten dat die droom naar me toe is gekomen." Enkele werken die op de cd staan zijn ‘Invocation’, ‘Doorman’s Predicament’, ‘Blackberry Double’ en ‘Mozart Kugel’.

CD-informatie

Earth Particles
Leszek Możdżer [piano en componist] & Holland Baroque
Tineke Steenbrink [orgel en klavecimbel]
Tosia Moźdźer [zang]
Outside Music 5907632690157 

De winnaars van de cd 'Earth Particles' door Leszek Możdżer & Holland Baroque zijn: dhr. Ozgul uit De Westereen, mevr. Cozijnsen uit Putten, mevr. Vrijdag uit Dordrecht, dhr. Kaptein uit Hoogmade en mevr. Poel uit Mijdrecht. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel