In 2019 is het 500 jaar geleden dat architect, uitvinder, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder én componist Leonardo da Vinci overleed. Om het werk van het wereldberoemde genie te eren en om de interessante link tussen kunst en klassieke muziek extra kracht bij te zetten, stortte musicoloog Denis Raisin Dadre zich samen met zijn ensemble Doulce Mémoire op het project 'La Musique Secrète'. Raisin Dadre selecteerde 10 meesterwerken van Da Vinci en matchte ze met muziek van 15e- en 16e-eeuwse componisten.

"Ik heb gezocht naar wat mogelijk de geheime en verborgen muziek achter de schilderijen (van Da Vinci, red.) is. Welke muzikale werken zijn afbeeldingen mogelijk suggereren...", aldus Raisin Dadre over het project. Op de cd 'La Musique Secrète' speelt Doulce Mémoire de geselecteerde werken. Onder de gekozen muziek zijn composities van onder meer Josquin Desprez, Francesco Patavino, Domenico Da Piacenza en Jacob Obrecht. Bij de cd zit een prachtig boek, waar de schilderijen in staan afgebeeld en waarin Raisin Dadre zijn keuzes toelicht.

Reis door de Renaissance

Naast musicoloog is Denis Raisin Dadre hoboïst en blokfluitist. Zijn liefde voor deze instrumenten, muziek, literatuur en geschiedenis leidde tot het oprichten van ensemble Doulce Mémoire in 1989. Samen verspreiden ze de boodschap van de Renaissance, en laten ze horen wat Renaissance-helden als Leonardo Da Vinci en Michelangelo mogelijk in hun atelier hebben gehoord. Voor de uitvoeringen duikt Raisin Dadre in de geschiedenisboeken en kamt hij bibliotheken door heel Europa uit, op zoek naar de taal van de geschreven noten. Ook werken ze veelvuldig samen met acteurs en dansers, om het plaatje compleet te maken. In 1999 werd Denis Raisin Dadre geridderd door de Franse minister van Cultuur, wat hem Chevalier des Arts et des Lettres maakte.

 

De winnaars van het cd-boek 'Leonardo da Vinci: La Musique Secrète' zijn: dhr. Andi Ganjoe uit Roosendaal, mevr. Roelands uit Breda, mevr. Baart uit Capelle aan den IJssel, dhr. Draisma uit Vught en mevr. Julien uit Tilburg. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel