Vanaf 2011 schrijft muziekredacteur en componist Erik Voermans wekelijks muziekcolumns voor Het Parool. Of het nou over componisten - zowel klassiek als hedendaags, compositities, eigen mijmeringen of nieuwe muzikale technieken gaat, alle 'stukjes' (in Voermans' eigen woorden) gaan over zijn diepe liefde voor klassiek. 150 van zijn columns zijn nu gebundeld in het boek 'Eerste Hulp bij Klassieke Muziek'.

De verhalen zijn onder te verdelen in drie categorieën: portretten van componisten en composities, uitleg van technische termen én filosofische mijmeringen. Bij elke tekst selecteert Voermans een toepasselijk muziekstuk, die de lezers naar eigen wens tijdens het lezen kunnen aanzetten. De verhalen worden ondersteund door de dwarse en subtiele tekeneningen van illustrator Paul van der Steen.

blockquote
Schrijven over muziek is net zoiets als dansen over een schilderij.
Erik Voermans

Klassiek: waar te beginnen?

Het is een vraag die Erik Voermans vaak hoort. Ook al is er geen eenduidig antwoord op te vinden, met zijn columns neemt Voermans de nieuwsgierigen aan de hand en leidt hij ze door de wereld van klassieke muziek. Want daar schuilt heel veel interessants in: ontroering, troost, verwarring en stof tot nadenken.

Voermans baant zijn eigen route door het muzieklandschap en geeft een uitgebreid register voor de oneindige en vaak verwarrende hoeveelheid namen, titels en termen. Voermans: "Mij wordt weleens gevraagd of dat nou moeilijk is, schrijven over muziek. Ik kan daar alleen maar hartgrondig ja op antwoorden. Schrijven over muziek is net zoiets als dansen over een schilderij of taarten bakken over de vierkantswortel van 169. En het wordt er niet makkelijker op. Veel heb je al eens gezegd. Maar veel meer nog nooit, gelukkig. Ik wens u bij het lezen van mijn stukjes of het luisteren naar de muziek of bij allebei, heel veel plezier."

Eerste Hulp bij Klassieke Muziek
Eerste Hulp bij Klassieke Muziek
Eerste Hulp bij Klassieke Muziek

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van het boek 'Eerste Hulp bij Klassieke Muziek' van Erik Voermans zijn: dhr. Hofman uit Zutphen, dhr. Versluijs uit Lekkerkerk, mevr. Hilbrink uit Zwolle, mevr. Bons-Weissenbach uit Hoogland en mevr. Massolt uit Zoelen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel