Tijdens twee jaar pandemie kwam er tijdelijk een eind aan de traditie van jaarlijkse Mattheus uitvoeringen op de concertpodia in ons land. Gelukkig kan het nu weer en er wordt reikhalzend naar uitgekeken. Tevens is er afgelopen maand een opvallend fraaie - door de pers bejubelde - cd-opname uitgekomen van de Mattheus Passie,  uitgevoerd door Pygmalion o.l.v. Raphaël Pichon met een aantal stersolisten. Je kunt hem hier winnen. Maak kans op een exemplaar door de vraag te beantwoorden. 

Nergens bestaat zo’n vaste Mattheustraditie als in Nederland. Jaarlijks vinden in ons land honderden uitvoeringen plaats in kerken en concertzalen. Geen wonder overigens, want een rijker muziekwerk is waarschijnlijk nooit geschreven. Er zijn talloze uitvoeringen van de Mattheus Passie op cd verschenen en daar komen elk jaar weer nieuwe opnamen bij. Daartussen opvallen is niet gemakkelijk maar het is de jonge Franse dirigent Raphaël Pichon glansrijk gelukt. Met prachtige solisten als Julian Prégardien, Stéphane Degout, Sabine Devieihle, Lucile Richardot, Reinoud van Mechelen en het door hem zelf opgerichte koor en orkest Pygmalion bereikt de jonge Fransman een resultaat dat door de internationale pers bejubeld is. ‘Doorzichtig, dynamisch, een fraaie klank, zeer verzorgde uitspraak van het Duits, origineel maar nooit gewild’ waren enkele genoteerde loftuitingen. 

mattheus Nieuw Klassiek prijscd website-6.png
Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op deze nieuwe Mattheus-cd!
mattheus Nieuw Klassiek prijscd website-6.png

Na het opzetten van deze Mattheus ga je op het puntje van je stoel zitten, ook als je Bachs meesterwerk al honderd keer hebt gehoord. 

Raphaël Pichon en Pygmalion

Raphaël Pichon (1984)studeerde zang, viool en piano aan het Conservatorium in Versailles en studeerde af als dirigent aan het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs. Als countertenor zong hij onder leiding van o.a. Jordi Savall, Gustav Leonhardt  en Ton Koopman. In 2006 richtte hij het ensemble Pygmalion op, bestaande uit een koor en orkest ter uitvoering van repertoire op authentieke instrumenten. Pygmalion treedt regelmatig op op de grootste Franse podia (Philharmonie de Paris, Royal Opera of Versailles, Opéra-Comique, Aix-en-Provence, Beaune, Toulouse, en internationaal (Keulen, Frankfurt, Wenen, Amsterdam, Peking, Hong-Kong, Barcelona, ​​​​Brussel). Sinds 2014 nemen Pygmalion en Raphaël Pichon cd’s op voor het label Harmonia Mundi, waarmee ze nodige prijzen hebben gewonnen (Diapason d'or de l'année, Victoire de la musique, Choc de Classica, Edison Klassiek, Gramophone Award, Preis der Schallplattenkritik, enz.).

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze waanzinnig mooie cd met de Mattheus Passie door ensemble Pygmalion o.l.v. Raphaël Pichon hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is jouw favoriete gedeelte uit de Mattheus Passie?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 12 april. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel