De Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732-1809) werd in zijn tijd geroemd als een door en door fatsoenlijk mens en als een groot componist. Misschien komt daar het misverstand vandaan, dat zijn muziek braaf zou zijn. Vol levensvreugde en menselijkheid is zijn muziek zeker, maar braaf absoluut niet! Luister eens naar deze drie bruisende symfonieën, liefdevol gespeeld door het Britse barokensemble Florilegium. Wil je kans maken op één van de vijf exemplaren die wij weggeven? Beantwoord de vraag hieronder!

Ochtend, middag, avond

Op deze nieuwe cd van Florilegium staan drie in 1761 gecomponeerde, ‘vroege’ symfonieën, die bekend staan als ‘La Matin’ (‘De ochtend’), ‘Le Midi’ (‘De middag’) en ‘Le Soir (‘De avond’). Soms wordt aangenomen dat Haydn met deze cyclus een vervolg op Vivaldi’s Vier jaargetijden heeft willen componeren. Dat zou kunnen, want Haydns werkgever bezat inderdaad een kopie van de Vier jaargetijden.

Een nieuw geluid

Toch is Haydns muziek minder ‘schilderend’ dan die van de Italiaan. Het begin van ‘De ochtend’ is weliswaar een prachtige muzikale illustratie van de zonsopgang, maar andere delen klinken meer abstract, zij het niet minder aanstekelijk. En altijd menselijk, doordacht, emotioneel en uitgebalanceerd: typisch muziek uit het tijdperk van de Verlichting. Niet voor niets zei Haydn over zichzelf, dat ‘iedereen kan zien dat ik een goed gehumeurd mens ben’. Zoveel levenskracht en positiviteit kunnen wij in onze moderne, vaak verwarde tijden meer dan ooit gebruiken! 

blockquote
Iedereen kan zien dat ik een goed gehumeurd mens ben.
Joseph Haydn (1732-1809)

Florilegium

De vorige Haydn London Symphonies-opname van Florilegium werd door BBC Music Magazine geprezen als "eerste klas". Florilegium, opgericht in 1991 door o.a. Ashley Solomon en Rachel Podger,  is een van de meest opvallende barok ensembles uit het Verenigd Koninkrijk en is gespecialiseerd in muziek uit de 17e en 18e eeuw. Veel van hun opnames hebben in de loop der jaren internationale prijzen gewonnen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze heerlijke cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat betekent ‘Florilegium’?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 29 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel