Agrippina was een Romeinse keizerin, die alles op alles zette om haar zoon Nero aan het hoofd van het Romeinse rijk te krijgen. Componist Händel maakte een opera van het dramatische en grootse verhaal, gebaseerd op het “anti-heroïsche satirische komedie”-libretto van Vincenzo Grimani. De Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato neemt de rol van Agrippina op zich in de nieuwste uitvoering van de opera door Il Pomo d’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev.

Naast DiDonato worden de rollen ingevuld door sopraan Elsa Benoit, bariton Biagio Pizzuti, countertenor Franco Fagioli, bas Andrea Maestroni, countertenor Carlo Vistoli, bas Luca Pisaroni en countertenor Jakub Józef Orliński. Volgens de eerste recensies is de rol Joyce DiDonato op het lijf geschreven: ze zingt met “autoriteit, grandeur en veel stijl”.

Modern meesterwerk

Agrippina ging in 1709 in première in Venetië. Het was direct een hit en na de uitvoering werd de opera 27 dagen lang onaangebroken uitgevoerd in het Teatro San Giovanni Grisostomo. Tegenwoordig wordt de opera gezien als Händels eerste grote meesterwerk, voornamelijk door de muzikale uitvinden en moderne frisheid in de muziek.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Handel: Agrippina' zijn: mevr. Obino uit Ooij, dhr. Wentink uit Maasdijk, mevr. Berndsen uit Didam en dhr. Neervens uit Nijmegen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel