Muziek uit het 17e- en 18e-eeuwse Napels zo fris en aanstekelijk laten klinken alsof zij gisteren is geschreven, dat kan alleen het ensemble L’Arpeggiata, geleid door de Oostenrijkse luitiste Christina Pluhar. Kijk niet raar op, als een lied opeens een jazzy ondertoon krijgt of overgaat in een soort Oost-Europese klezmer. Bij L'Arpeggiata zijn er geen taboes! Wij geven 5 exemplaren weg van ‘Alla Napoletana’.

Twee CD’s met hartstochtelijke en meeslepende instrumentale stukken, aria’s en liederen ‘Alla Napoletana’ maken dit album tot een must voor alle liefhebbers van springlevende oude muziek. Zoals zo vaak bij L’Arpeggiata is er sprake van een heuse ontdekkingsreis door het muzikale verleden. Francesco Provenzale, Antonio Farina, Cristoforo Caresana, Pietro Antonio Giramo, wie kent hun namen nog? En toch schreven zij allen muziek waar het plezier en de emotie van afspatten. Maar ook Napolitaanse volksliederen krijgen hun verdiende plaats op dit album. Niet voor niets merkt Pluhar op: “In Napels waren de grenzen tussen kunst- en volksmuziek, tussen de kerk, het hof en de straat lang niet zo scherp als elders.” Juist dit album heeft het ensemble in de Corona-periode willen maken. Pluhar: “Ik hoop dat het gevoel van intens en bevrijdend plezier dat wij voelden tijdens de opname ook overspringt op de luisteraar!”

blockquote
In Napels waren de grenzen tussen kunst- en volksmuziek, tussen de kerk, het hof en de straat lang niet zo scherp als elders.
Christina Pluhar

Christina Pluhar en L’ Arpeggiata

Christina Pluhar studeerde klassieke gitaar, luit en harp, onder meer in Bazel, Den Haag en Milaan, waar ze les kreeg van Paul O’Dette, Andrew Lawrence King en Jesper Christensen. Ze trad vaak op in de basso continuo-groep van ensembles als La Fenice, Hespèrion XXI, Les Musiciens du Louvre en Cantus Cölln. In 2000 richtte Christina Pluhar L’Arpeggiata op. Het ensemble heeft sindsdien onder haar leiding tal van opnamen gemaakt, die internationaal in de prijzen zijn gevallen. Hun aanstekelijke en ondogmatische manier van musiceren heeft de ‘oude muziek’ een grote schare nieuwe fans opgeleverd. Dit nieuwe album is opnieuw een voltreffer.    

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op ‘Alla Napoletana’ hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Bij wie studeerde Christina Pluhar luit aan het Conservatorium in Den Haag?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 2 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel