Iedere CD die de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli sinds de jaren 90 heeft uitgebracht, heeft internationaal diepe indruk gemaakt. Op deze nieuwe CD stort zij zich samen met het Kammerorchester Basel vol overgave op operamuziek van drie Duitse grootmeesters die na Bach kwamen: Haydn, Mozart en Beethoven. Maak kans op één van de 5 exemplaren die wij mogen weggeven.

Muziek op Duitse teksten zingt Cecilia Bartoli zelden, maar muziek van Duitse componisten op Italiaanse tekst des te vaker. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht die zij eerder aan de vrijwel vergeten Italiaanse opera’s van Gluck heeft geschonken. Gluck werd dan ook diepgaand beïnvloed door de toen in heel Europa heersende Italiaanse operastijl. Hoe vreemd het misschien ook mag klinken: dit geldt ook voor Haydn en Mozart, en zelfs voor de ‘oer-Duitse’ Beethoven! Luister maar eens hoe Italiaans Beethovens ‘Ah! Perfido’ klinkt, ook al hoor je in dit vroege werk ook al motieven die later zouden terugkomen in Beethovens enige opera Fidelio. Mozart en Haydn schreven de meeste van hun opera’s op Italiaanse teksten. Bartoli selecteerde fraaie hoogtepunten uit Mozarts Idomeneo en Il re pastore, alsmede twee van zijn meeslepende concertaria’s. Van Joseph Haydn klinkt de beroemde, uiterst dramatische ‘Scena di Berenice’. Van een Boheemse tijdgenoot en vriend van Mozart, Josef Myslivecek, tenslotte, voert Cecilia Bartoli een uiterst verleidelijke aria uit die zo uit Mozarts pen had kunnen vloeien!  

Cecilia Bartoli

De wereldberoemde Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli zet zich al vele jaren in voor de muziek van Bachs Italiaanse tijdgenoten, zoals Vivaldi, Leo, Vinci en anderen. Telkens opnieuw komt zij met vrijwel onbekend repertoire, dat van grote muzikale betekenis blijkt te zijn. Haar uiterst levendige interpretaties, prachtige uitspraak van het Italiaans en grote virtuositeit hebben haar tot een van de grootste zangeressen van de laatste drie decennia gemaakt. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Unreleased hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat was de titel van het vorige album van Cecilia Bartoli?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 23 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel