Pure barok zonder opsmuk: dat is ‘Himmelsmusik’ in een notendop. De Oostenrijkse harpiste en dirigente Christina Pluhar en haar ensemble L’Arpeggiata storten zich op hun nieuwste cd op gewijde liederen en cantates uit de 17e eeuw. De werken klinken zo authentiek mogelijk, volgens de authentieke uitvoeringspraktijk gespeeld op authentieke instrumenten. Kortom: puur, traditioneel én - komt 'ie weer - authentiek barok.

Op het album staan werken van onder anderen Johann Christoph Bach, Heinrich Schütz, Philipp Heinrich Erlebach en Christian Ritter. Maar er komt ook wat Italiaans bij kijken - in de werken van componist Antonio Bertali hoor je duidelijk de invloed van Italiaanse muziek op Duitse composities. In tegenstelling tot vorige cd's van L'Arpeggiata is de aanpak bij 'Himmelsmusik' traditioneler en soberder, waardoor de muziek een authentieke sfeer krijgt.

De solisten op de cd zijn absoluut niet de minsten - countertenor Philippe Jaroussky is een ware wereldster in zijn genre en ook de Belgische sopraan Céline Scheen reist de wereld over met haar verfijnde stem. Het resultaat is een afwisselende cd vol muzikale hoogtepunten, door een paar van de beste klassieke musici van het moment.


CD-informatie

Himmelsmusik, met muziek van o.a. Bach, Schütz, Theile, Erlebach en Ritter
L’Arpeggiata o.l.v. Christina Pluhar
Christina Pluhar [theorbe]
Philippe Jaroussky [countertenor]
Céline Scheen [sopraan]
Jésus Rodil [tenor]
Dingle Yandell [bas]
Erato 0190295634001


De winnaars van de cd 'Himmelsmusik' zijn: mevr. Tielkemeijer uit Utrecht, dhr. Lankester uit Kloetinge, dhr. Goverde uit Dinteloord, dhr. De Swaaf uit Gouda en mevr. Malschaert uit Den Burg. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel