Het blijft iets bijzonders: jonge mensen die in onze huidige wereld heel hun ziel en zaligheid wijden aan de klassieke muziek. In het Haagse Animato Kwartet bundelen vier voormalige studenten aan Het Koninklijk Conservatorium hun krachten. Met zoveel succes dat de nieuwste editie van ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ aan hen is gewijd.

De in oktober 2020 opgenomen cd laat geen wens onvervuld. Het vroegste kwartet dat wordt uitgevoerd, is het vierde uit de Zes strijkkwartetten opus 76 van Joseph Haydn, uitgegeven in 1799. Dit strijkkwartet is altijd populair gebleven en kreeg aan het eind van de 19e eeuw in Engeland de bijnaam ‘Zonsopkomst’, vanwege de opening waarbij de eerste viool een stijgende melodische lijn speelt boven een liggend akkoord. Met de ‘Quartettsatz’ van Schubert, het eerste deel van een nooit voltooid strijkkwartet, bevinden wij ons opeens in de wereld van de Romantiek. Het is onheilspellende, aangrijpende muziek van de 23 jarige Schubert. Waarom hij het werk nooit voltooide, is niet bekend. Als slotstuk heeft het Animato Kwartet gekozen voor het Tweede strijkkwartet van Mendelssohn, gecomponeerd in 1827. De componist was toen nog maar 18 jaar oud, maar de warme lyriek en poëtische sfeer die veel van Mendelssohns werken kenmerkt is al volop aanwezig. 

Animato Kwartet

Het Animato Kwartet bestaat uit vier twintigers, die alle hun opleiding hebben genoten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2014 werd het kwartet al verkozen tot publieksfavoriet in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. In 2017 ontving het kwartet een stipendium van Het Kersjes Fonds. Begin 2020 verwelkomde het kwartet een nieuwe eerste violiste, de Noorse Inga Vaga Gaustad. In november 2020 werd het Animato Kwartet, uit meer dan 40 aanmeldingen, geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022. De grote droom van het Animato Kwartet is in de nabije toekomst alle kwartetten van Beethoven uit te voeren.    

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd van het Animato Kwartet hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Waar werd de cd van het Animato Kwartet opgenomen?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 12 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel