Op 7 mei 2022 klonk de Nederlandse première van La finta pazza onder leiding van García Alarcón in de NTR ZaterdagMatinee. Het dak ging eraf. Nu verschijnt de eerste cd-uitgave van de opera, met (vrijwel) dezelfde musici. Wedden dat bij jou thuis het dak er ook af gaat, wanneer je de cd beluistert? Beantwoord de vraag hieronder en maak kans op een exemplaar van deze spetterende opera.

Italiaanse allure

Veel muziekliefhebbers kennen alleen de namen van Monteverdi en Cavalli, wanneer het gaat over de Venetiaanse opera in de zeventiende eeuw. De naam Francesco Sacrati (1605-1650) zegt bijna niemand iets. Dat was in de zeventiende eeuw wel anders: Sacrati’s opera La finta pazza was na de première in 1641 een regelrechte hit en de eerste Italiaanse opera die in Parijs werd heropgevoerd!

Waanzin

De opera voert een als vrouw verklede Achilles ten tonele, die een kind heeft verwekt bij Deidamia. Achilles wordt echter ontdekt en dreigt Deidamia alleen met haar zoontje achter te zullen laten. Om te vermijden dat zij de liefde van haar leven moet missen, veinst Deidamia krankzinnigheid. In de eerste waanzinscene uit de operageschiedenis dwingt zij op deze wijze Achille haar niet te verlaten. Het bizarre verhaal biedt Sacrati tal van mogelijkheden zijn verbazingwekkende muzikale vindingrijkheid te bewijzen. De fantastische muziek is een kolfje naar de hand van de Argentijnse dirigent en klavecinist Leonardo García Alarcón, die al vaak heeft bewezen 17e-eeuwse opera’s als geen ander aan te voelen en tot leven te kunnen wekken. Hij werkt daarbij samen met zijn eigen Cappella Mediterranea en met geweldige zangers als Mariana Flores, Valerio Contaldo, Carlo Vistoli en ‘onze’ Marcel Beekman.

Leonardo García Alarcón

Leonardo García Alarcón studeerde piano in zijn geboorteland Argentinië. In 1997 verhuist hij naar Europa, waar hij klavecimbel studeert bij Christiane Jaccottet in Genève en veel samenwerkt met barokspecialist Gabriel Garrido. In 2005 richt hij zijn eigen barokorkest, de Cappella Mediterranea, op en in 2010 wordt hij chef-dirigent van het Kamerkoor van Namen. Alarcón is een vaste gast in opera’s, concertzalen en op festivals over de hele wereld, waaronder het Festival d’Aix-en Provence, de Oper van Lyon, Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Teatro Colón in Buenos Aires en Wigmore Hall in London. Inmiddels heeft hij zo’n  30 cd-opnamen op zijn naam staan. 

la finta Nieuw Klassiek prijscd website-6-Hersteld.png
In 2020 werd de opera 'La finta pazza' genomineerd in de categorie 'herontdekt'.
la finta Nieuw Klassiek prijscd website-6-Hersteld.png

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze energieke opera-cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie schreef het libretto van La finta pazza?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 7 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel