Aan het begin van de twintigste eeuw bevindt zich aan het dek van een schip Gustav Mahler, onderweg van New York naar huis. Hij is beroemd, de grootste componist ter wereld, maar zijn lichaam wil niet meer.. 

Terwijl de scheepsjongen zo goed mogelijk voor hem probeert te zorgen, denkt Mahler terug aan zijn laatste jaren, de zomers in de bergen, en de dood van zijn dochter Maria, die hij soms nog denkt te zien. Aan Anna, zijn andere dochter, en hoe zij kon genieten van het ontbijt. En hij denkt aan Alma, de liefde van zijn leven, die hem gek maakte en die hij allang verloren is.

Het laatste deel, geschreven door Robert Seethaler, is een aangrijpend portret van Mahler als oude man die op zijn leven terugblikt in glasheldere momenten van schoonheid, weemoed en spijt.

Luistertip: fragmenten uit Het laatste deel zijn volgende week (vanaf 26 oktober) dagelijks te horen in de rubriek De Klassieke Bibliotheek van het NPO Radio 4 programma Opium. Mathijs Deen leest voor uit deze roman op muziek van Mahler. Klik hier voor meer informatie.

Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 1966) werd bekend met romans als De Weense sigarenboer en het wereldwijde succes Een heel leven. Vorig jaar verscheen de eveneens geprezen roman Het veld. Seethaler woont in Berlijn en Wenen.

Prijsvraag

Wij mogen vijf exemplaren weggeven van Het laatste deel van Robert Seethaler. Om kans te maken op het boek hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:
Op welke begraafplaats in Wenen ligt Gustav Mahler begraven?
De prijsvraag loopt t/m dinsdag 27 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel