Zanger Ernst Daniël Smid, bekend van opera, musical (Les Misérables), tv-programma's als Una Voce Particolare, de Drie Baritons, en het NPO Radio 4 programma Ernst Daniël, liet zijn levensverhaal optekenen door Enno de Witt. Wij geven op onze site 5 exemplaren weg van 'Ernst'.

Ernst Daniël Smid is een van de bekendste zangers van het klassieke repertoire die Nederland heeft voortgebracht. Naast zijn muzikale carrière is hij ook bekend van populaire televisieprogramma’s, talloze musicals en theatershows.

Ernst is zijn verhaal, en een ode aan zijn veelbewogen leven. Naast geestige anekdotes vertelt Smid open en zonder schroom over zijn woelige privéleven. Over eenzaamheid en het leven met parkinson, maar ook over zijn eerste huwelijk met zijn jeugdliefde, dat op de klippen liep. Over zijn werk in een zorginstelling. Zijn tweede huwelijk, met ballerina Roos, die jong aan kanker overleed. Het rusteloze leven in het theater. Zijn toewijding aan de klassieke muziek. De vriendschappen en de vetes. Zijn financiële problemen. Over de twijfels en de faalangst die hij altijd met zich meegedragen heeft. Ernst schetst op aangrijpende en onvergetelijke wijze een uniek zelfportret, waarbij hij zichzelf niet spaart en waarin hoop en humor altijd centraal staan.

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid, geboren in 1953, volgde van 1975 tot 1978 een zangopleiding aan het Amsterdams Conservatorium bij onder meer Erna Spoorenberg. Vanaf 1978 vertolkte hij diverse grote operarollen, zoals Mefisto in Faust, Germont in La Traviata en Figaro in Le Nozze di Figaro. Hij had engagementen bij de operahuizen van Mannheim, Wuppertal, Belfast, in Carnegie Hall, bij Opera Forum en De Nederlandse Opera. In 1990 maakte hij zijn musical-debuut in Les Misérables.
In 1995 vormde hij De Drie Baritons met Henk Poort en Marco Bakker. Sinds 1998 presenteerde Smid het televisieprogramma Una Voce Particolare dat in 2010 zijn elfde seizoen beleefde, en vanaf 2001 tot aan 2019 het NPO Radio 4 programma Ernst Daniël.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Ernst hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heten de kinderen van Ernst Daniël Smid?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 7 september. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel