Zeg je Wenen, dan zeg je Mozart, Beethoven, Haydn en… het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker! Het is het meest bekeken concert ter wereld: ruim 90 landen zenden het concert in de Wiener Musikverein live uit, waarbij meer dan 50 miljoen mensen inschakelen. In 2019 werd het jaar muzikaal geopend door de Wiener Philharmoniker onder de bezielende leiding van Christian Thielemann. Op het programma? Strauss, Strauss Jr. en Strauss.

Het 'Neujahrskonzert' op 1 januari is een langlopende traditie: sinds 1941 speelt de Philharmoniker het concert elk jaar in de indrukwekkende Gouden Zaal van de Wiener Musikverein. Al vanaf de eerste editie wordt er lichte en vrolijke muziek van Oostenrijkse componisten gespeeld, waarbij de familie Strauss de boventoon voert. De invulling van het programma wisselt, maar het slotwerk staat vast: als uitsmijter worden Strauss sr.'s 'Radetzkymars' en Strauss jr.'s 'An der schönen blauen Donau' gespeeld.

Het concert wordt ook in Nederland live uitgezonden. De NOS verzorgt al sinds 1984 de verbinding - eerst becommentarieerd door Joop van Zijl en sind 2015 door Edwin Rutten. 

Christian Thielemann

De dirigenten voor het orkest wisselen - diverse grote namen hebben op de bok gestaan. Het record is voor Willi Boskovsky, die 25 jaar lang aaneengesloten het concert heeft gedirigeerd. De afgelopen jaren was de eer aan onder anderen Mariss Jansons, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Riccardo Muti en in 2019 Christian Thielemann. De 59-jarige Duitse Thielemann werd als 19-jarige jongen aangenomen als assistent van dirigent Herbert von Karajan. In 2004 ging hij aan de slag als muzikaal directeur van de Müncher Philharmoniker en sinds 2012 staat hij aan het hoofd van de Staatskapelle Dresden.

De winnaars van de cd 'Neujahrskonzert' van de Wiener Philharmoniker o.l.v. Christian Thielemann zijn: mevr. den Arend uit Zoetermeer, mevr. Altena uit Buitenpost, mevr. Gulikers uit Maastricht, dhr. Dusée uit Berkel-Enschot en mevr. Schmitz uit Rotterdam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel