Het Tim Kliphuis Trio, bestaande uit violist Tim Kliphuis, gitarist Nigel Clark en contrabassist Roy Percy, heeft een motto: de schoonheid en de emotionele potentie van een muziekstuk ontdekken. Door middel van improvisatie vervagen ze de grenzen van muzikale genres en worden klassieke werken van grote componisten opnieuw bekeken en hervormd. Op de nieuwste cd van het trio - 'Concertos' - stortte Tim Kliphuis zich op Bachs ‘Brandenburgse Concerten’ en schreef hij voor het Trio en het Capetown Philharmonic Orchestra een eigen vioolconcert.

Tim Kliphuis Trio & Orchestra

Het vernieuwende Tim Kliphuis Trio repeteert intensief; het instuderen van improvisatie is een hele kunst. De mannen nemen historische meesterwerken als basis en gaan op verkenning uit, waarbij ze gypsy jazz graag mixen met klassieke- en volksmuziek.. De verkenning op de nieuwste cd ging richting Bachs ‘Brandenburgse Concerten’ en een door Tim geschreven vioolconcert. Tijdens het schrijven van dit concert - veelal in het vliegtuigen tussen zijn buitenlandse concerten door - had hij klassieke vioolconcerten van Tsjaikovski, Brahms en Prokofjev in het achterhoofd en vormde hij nieuwe thema’s uit bestaande motieven. Vooral de trage middeldelen van de werken voelden comfortabel en voerde hij door in zijn eigen werk. Naast zijn twee Trio-partners, nodigde Tim het Capetown Philharmonic Orchestra voor de opnames.

Beluister een fragmentje uit het 'Vioolconcert in D' van Tim Kliphuis:

Beluister het klassieke 'Brandenburgs Concert nr. 2':

CD-informatie

Concertos (met o.a. ‘Brandenburg’ en ‘Violin Concerto in D Minor “ulysses”’)
Tim Kliphuis (viool), Nigel Clark (gitaar) en Roy Percy (contrabas)
Capetown Philharmonic Orchestra
Sony Classical 0190758895628

De winnaars van de cd 'Concertos' door het Tim Kliphuis Trio & Orchestra zijn: dhr. Sombroek uit Oisterwijk, mevr. Ambrus uit Den Haag, dhr. Draisma uit Vught, dhr. Boswinkel uit Enschede en mevr. Filbry uit Noordwijk. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel