Wist je dat niet Bach, maar Georg Philipp Telemann in de eerste helft van de achttiende eeuw de beroemdste Duitse componist was? Na zijn dood werd hij echter al snel vergeten, terwijl Bachs reputatie wereldwijd groeide. De laatste tijd neemt de waardering voor Telemann sterk toe, mede omdat zijn muziek zo verrassend is en direct aanspreekt. 

Georg Philipp Telemann (1681-1767) heeft een enorm oeuvre nagelaten. Opvallend is dat Telemann een open oor had voor muziek die door veel tijdgenoten als “barbaars” werd gezien, zoals de muziek van Oost-Europese Joden en de zigeuners. Hij werd niet alleen door de levendigheid ervan geboeid, hij bootste dergelijke 'straatmuziek' ook in zijn eigen werken na. Holland Baroque heeft al een eerdere CD – Earthparticles geheten - gewijd aan deze 'ruige' Telemann. Nu komt het ensemble met een al even welluidend als swingend vervolg: 'Polonoise'. Op de CD staan tientallen stukken, waarin Telemann aan zijn liefde voor de Poolse dansmuziek uiting geeft. In een aantal gevallen maakte Holland Baroque nieuwe arrangementen van deze stukken. 

Holland Baroque

Holland Baroque werd in 2006 opgericht en geldt als een van de origineelste Nederlandse barokorkesten. Zij schuwen het experiment bepaald niet, en werkten al intensief samen met bijvoorbeeld jazztrompettist Eric Vloeimans, de Poolse pianist en componist Leszek Mozdzer en de Chinese virtuoos op de sheng, Wu Wei. Op deze nieuwe CD treedt Holland Baroque samen met de bekende Canadese barokvioliste Aisslinn Nosky op.  

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de CD 'Polonoise' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie zijn de oprichters van Holland Baroque?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 19 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel