Van Franse boerin tot sleutelfiguur in de strijd tussen Frankrijk en Engeland in de Middeleeuwen: Jeanne d'Arc. De zalig- en heiligverklaarde heldin van Frankrijk, inspireerde de Zwitserse componist Honegger tot het schrijven van zijn grootse werk 'Jeanne d´Arc au bûcher'. Eind 2018 speelde het Koninklijk Concertgebouworkest het oratorium in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het bijzondere concert is nu uitgekomen op cd.

Inventief en kleurrijk

De complexe Arthur Honegger had een zeer eigen manier van werken - hij kon alleen componeren in geïsoleerde afzondering. In zijn vrije tijd hield hij overigens wel van een feestje en was hij veelvuldig aanwezig in het Parijse nachtleven. Deze tweezijdigheid hield hij de rest van zijn leven aan en is terug te horen in zijn muziek. 'Jeanne d´Arc au bûcher', een oratorium dat in 1938 in première ging, is daar een mooi voorbeeld van.

In opdracht van Ida Rubinstein verklankte Honegger het leven van de jonge Jeanne d'Arc, dat hij lardeerde met dramatische noten, conversaties tussen de acteurs (Paul Claudel schreef het libretto) en verrassende orkestratie. Hemel en aarde, verleden en heden, deels oratorium en deels opera - in het stuk stopte hij een wereld aan geuren, kleuren en stijlen. 

Stéphane Denève: Pionier van de Franse muziek

De Franse dirigent Stéphane Denève, vaste gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, staat vooraan als het gaat om Franse muziek. Het repertoire van Honegger, een Zwitser met grote Franse invloeden, is één van de favorieten. Denève signaleerde dat het oratorium over Jeanne d'Arc lang niet meer in Nederland te horen was geweest, en zette de bladmuziek op de bok. Het Concertgebouw brengt de sensatie van het werk tot leven, samen met het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor.


De winnaars van de cd 'Honegger: Jeanne d´Arc au bûcher' zijn: mevr. Klimstra uit Rhenen, dhr. Drop uit Kelpen-Oler, mevr. Looijengoed uit Amsterdam, mevr. Konradt uit Leiden en dhr. Leliveld uit Ankeveen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel