Deze week aandacht voor het nieuwe boek van schrijfster en altvioliste Ewa Maria Wagner: Hotel Goldberg. Wagner schreef een indringende roman gebaseerd op de Silezische SS’er Willi Kulla en de oorlogsbuit die hij heeft begraven in de bossen van Baarn. Beantwoord de vraag hieronder en maak kans op een van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Hotel Goldberg

Het leven van pianiste Marie kantelt als ze hoort dat ze de enige erfgename is van een overleden tante uit het buitenland. Ze reist vanuit Amsterdam naar Pless, een stad in Silezië waar haar familie vandaan komt maar waar ze slechts één keer als kind is geweest.

Een duistere familiegeschiedenis
Tijdens haar verblijf blijkt dat haar niet alleen een klein vermogen toekomt, haar tante bezat ook een hotel dat nu gerund moet worden. Gaandeweg ontdekt ze een duistere kant van haar familiegeschiedenis en van het verdeelde Silezië. Haar grootvader heeft zich in de oorlog aangesloten bij de ss en die overstap heeft verregaande gevolgen gehad. Zijn daden weerklinken tot in Nederland, waar zijn eenheid gestationeerd was tijdens de Hongerwinter. En dat is niet het enige geheim dat verborgen is gebleven.

Hoe moet Marie zich verhouden tot het verleden en het geld dat haar plotseling toekomt? Wat als het bloedgeld is? Wie kan ze geloven in haar zoektocht naar wat er zich heeft afgespeeld in de oorlogsjaren? De confrontatie met haar eigen keuze vormt het slotakkoord van Hotel Goldberg.

Over de auteur

Ewa Maria Wagner (Silezië, 1964) kwam, na een tijdje in München te hebben gewoond en gewerkt, in 1991 naar Nederland. Met een cum-laude diploma van het conservatorium in Katowice op zak en vier jaar ervaring als orkestmusicus in het Poolse Radio en Televisie Orkest, werd ze altvioliste bij het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum. In 2019 verscheen haar debuutroman Het Tristan Akkoord. Wagner schrijft regelmatig artikelen over klassieke muziek en heeft in NRC een veelgelezen rubriek: Wagner over muziek.

Ewa Maria Wagner-3.png
Ewa Maria Wagner
Ewa Maria Wagner-3.png


Binnenkort: Een goedemorgen met...
Op 25 maart a.s. is Ewa Maria Wagner te gast in het AVROTROS Radioprogramma ‘Een goedemorgen met…’ op NPO Klassiek.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze roman hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welke stad werd Ewa Maria Wagner geboren in 1964?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 24 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel