Wist je, dat de Nederlanden in de Renaissance tot de rijkste gebieden in Europa behoorden, ook op muzikaal gebied? In vrijwel iedere stad van enige omvang stond een kerk of kathedraal, waar op hoog niveau werd gezongen. De muziek was vaak van plaatselijke componisten, die ook het koor leidden. Niemand kent dat (Zuid-)Nederlandse repertoire beter dan de Vlaamse dirigent Paul Van Nevel, de oprichter van het vermaarde Huelgas Ensemble.

The Magic of Polyphony

In deze CD-box staan tal van door Van Nevel herontdekte juwelen, van vermaarde Nederlandse componisten zoals Pierre de la Rue, Nicolas Gombert en Orlandus Lassus. Maar ook van volstrekt vergeten meesters als Richard Loqueville, Willem Ceuleers en Jacobus Vide. Maar er klinken ook werken van Franse en Italiaanse componisten uit de Renaissance, en zelfs een motet van Bruckner. Kortom: een heerlijke ontdekkingsreis langs 6 eeuwen meerstemmigheid (Polyfonie), prachtig gezongen en opgenomen. Alle opnamen werden in 2019 gemaakt tijdens het Festival de Pentecôte, het eigen festival van het Huelgas Ensemble in de Franse stad Talant.

De Oude Muziek Podcast

In De Oude Muziek Podcast duikt presentator Ab Nieuwdorp in de geschiedenis van de klassieke muziek. In zijn ontdekkingstocht gaat hij langs de barok, de renaissance en de middeleeuwen, waarbij hij in gesprek gaat met experts. Zondag 20 september komt aflevering 4 van de podcast uit. Hierin gaat Ab op bezoek bij dirigent en renaissance-kenner Paul Van Nevel, tevens oprichter van het Huelgas Ensemble. Ab en Paul praten onder andere over missen, madrigalen en Desprez. 

De Oude Muziek Podcast van AVROTROS en NPO Radio 4 is te beluisteren via NPO Radio 4 en alle populaire podcast-apps (o.a. Spotify en Apple Podcast).

Wij mogen 5 exemplaren van deze cd-box met prachtige meerstemmige koormuziek weggeven. Om kans te maken, hoef je alleen antwoord te geven op deze vraag:
In welk jaar werd het Huelgas Ensemble opgericht?

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'The Magic of Polyphony' van het Huelgas Ensemble zijn: Dhr Van Munnen uit Leiden, Mevr Swinnen uit Mortsel (België), Mevr Van der Molen uit Rijswijk, Dhr Bol uit Valkenburg, Mevr Epskamp uit Nijkerk. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel