Deze week verschijnt de roman Lessen van de Britse topauteur Ian McEwan. Het boek staat vol met klassieke muziek. Voor ons een reden om er aandacht aan te besteden en er vijf exemplaren van weg te geven. Beantwoord - om kans te maken - de prijsvraag hieronder.

Lessen

Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell. Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, literatuur, seks en politiek, álles komt voorbij. Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.

Ian McEwan

Ian McEwan werd geboren in de Engelse garnizoensplaats Aldershot en bracht zijn jeugd door in Singapore en Tripoli.Toen hij elf jaar was stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Na zijn kostschool had hij een aantal baantjes en studeerde aan Sussex University. Daarna volgde McEwan als enige student met succes de studie Creative Writing aan de University of East Anglia.

Ian McEwan.png
Ian McEwan
Ian McEwan.png

Geroemd oeuvre
McEwan werd in 1975 in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel De laatste dag van de zomer, die eerst in Nederland verscheen, daarna in Engeland en vervolgens in nog vele landen. ZIjn romans en verhalen zijn inmiddels in meer dan dertig landen verschenen. Het vroegere werk van McEwan is voornamelijk sinister en de duistere kant van de mens was vaak het onderwerp van zijn boeken. Met The Child in Time kwam daar verandering in. Het boek is realistischer en milder dan voorgaande. Deze lijn zette zich de afgelopen jaren door met als gevolg dat Atonement (Boetekleed) met recht gezien wordt als een hoogtepunt in zijn oeuvre. Verscheidene van McEwans boeken zijn inmiddels verfilmd. 

Ontmoet Ian McEwan in Amsterdam
Ian McEwan komt voor zijn nieuwe roman Lessen eenmalig naar Amsterdam. Op zondagmiddag 29 januari in Carré gaat hij in gesprek, zal voordragen uit het boek en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Meer info.

Fragment

Luister/kijk hier: Annemieke Bosman gaat in het radioprogramma Opium in gesprek met schrijver en journalist Hans Bouman over het boek Lessen, de nieuwe roman van Ian McEwan.

Mathijs Deen leest de eerste bladzijde voor
In de rubriek De Klassieke Bibliotheek leest schrijver Mathijs Deen de eerste bladzijde uit Lessen voor, begeleid door Prelude nr.1 van Bach. Luister hier naar het voorleesfragment.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze mooie roman hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

De actrice Keira Knightley speelde een hoofdrol in de verfilming van een van McEwans boeken. Wat was de titel van het boek (en de film)?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 31 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel