Etudes zijn korte en technische stukjes muziek, gemaakt om de speelvaardigheid van de pianist te verbeteren. De aan het Frans ontleende naam zegt het al een beetje: étude = studie. Waar etudes ontstonden als eenvoudige oefeningen, groeiden ze langzamerhand uit tot een eigen categorie artistieke en geliefde werkjes. In de cd-box 'Virtuoso Piano Etudes' zitten 22 cd's met tientallen schitterende etudes van componisten als Bartók, Brahms, Debussy en Schumann. Verbluffend virtuoos, maar ook warm en melancholiek.


De opbouw van een etude is gericht op het overbrengen van muzikale betekenis en het uitdrukken van menselijke emotie. De leidraad van de cd-box is het repertoire van componist en muziekpedagoog Carl Czerny, die tegenwoordig gezien wordt grondlegger van de moderne pianotechniek. Als leerling van Beethoven - en overigens goede vriend van Chopin en Liszt - schreef hij meer dan 1000 werken, waaronder veel didactische stukken. Vandaag de dag worden veel van zijn muziekmethodes nog steeds gebruikt op muziekscholen en conservatoria.

De etude als 'show piece'

Vanuit de werken van Czerny gaat de muzikale reis verder langs bekende componisten als Chopin, Brahms en Rachmaninov, maar ook minder bekende, maar ook erg virtuoze componisten en musici, zoals Alkan, Hummel en Moszkowski. Veel van deze componisten schreven de etudes ook als 'show piece': een demonstratie van hun eigen talent. De etudes worden in deze uitgave gespeeld door vele verschillende pianisten, elk met een eigen stijl en aanpak. Enkele namen zijn Vincenzo Maltempo, Wolfram Schmitt-Leonardy, Michael Ponti en Dimitri Alexeev.
 

Virtuoso Piano Etudes
Virtuoso Piano Etudes
Virtuoso Piano Etudes

De winnaars van de cd-box 'Virtuoso Piano Etudes' zijn: mevr. Ekelschot uit Hilversum, mevr. Martens-Moerenhout uit Hoeven, dhr. Op de Laak uit Uden, dhr. Witsiers uit Zutphen en mevr. Post uit Bunschoten. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel