De kwartetten van de impressionistische componisten Debussy en Ravel lijken erg veel op elkaar, maar vertegenwoordigen twee totaal verschillende werelden. Het Jerusalem Quartet zet de prachtige werken naast elkaar op hun nieuwste album.

Debussy's 'Quatuor'
Debussy schreef in zijn leven maar één strijkkwartet: de ’Quatuor op. 10’. Het werk ging in 1893 in première in Parijs en ontving wisselende reacties. Het is sensueel en poëtisch, maar ook gestructureerd. Met het werk verschoof hij de grenzen van de kamermuziek en werd het genre steeds wat losser.

Ravels 'Quatuor'
Ook Maurice Ravel produceerde in zijn hele carrière maar één strijkkwartet, dat tevens zijn eerste stap was in de richting van de kamermuziek. In Ravels autobiografie zei hij het volgende: het strijkkwartet was "meer dan welk ook van zijn eerdere werken in lijn met mijn ideeën over muzikale structuur". En dat hoor je ook terug - het werk is formeel en krachtig.

Het verhaal gaat rond dat Debussy de 'Quatuor' van Ravel wel erg veel op die van hem vond lijken. En dat is ook wel zo. Het werk van Ravel lijkt zelfs gebaseerd op Debussy's versie. Ze beginnen beiden als sonate en maken beiden gebruik van terugkerende thema's: sierlijkheid, volksdansen, romantiek en expressieve motieven. Maar zodra je bij het tweede deel komt, begin je de verschillen te horen - Ravel zet zijn rapsodische kwaliteiten in. Ondanks de overeenkomsten was Debussy een fan van Ravels werk en konden ze goed met elkaar door één deur.

blockquote
Verander in hemelsnaam niets aan je strijkkwartet.
Debussy in een brief aan Ravel

CD-informatie
Claude Debussy: Quatuor op. 10 en Maurice Ravel: Quatuor op. 35
Jerusalem Quartet
Harmonia Mundi 3149020230428

De winnaars van de cd 'Claude Debussy: Quatuor op. 10 en Maurice Ravel: Quatuor op. 35' zijn: dhr. Hummel uit Wierden, mevr. Mees uit Koog aan de Zaan, dhr. Verhoeff uit Utrecht, mevr. Beulen-Pulles uit Roermond en mevr. Jas uit Breda. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel