De 26-jarige harpist Joost Willemze is een echt multitalent. Behalve dat hij met harpspelen diverse internationale concoursen won en flink aan de weg timmert als uitvoerend musicus, behaalde hij ook twee bachelors aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde er Russisch en Klassieke Talen. Binnen talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!' nam Joost zijn debuut-cd op, die in april 2022 is uitgekomen. Wij geven maar liefst 10 exemplaren weg. Beantwoord de prijsvraag en maak kans.
 

Franse helden op de harp

In de geschiedenis van de harpmuziek speelt Parijs een sleutelrol. Het verbaast dan ook niet dat op de debuut-cd van Joost Willemze uitsluitend het werk en arrangementen te vinden zijn van drie Parijse harpisten. Henriette Renié is een van de grootheden uit de geschiedenis van de harp. Ze gaf les, schreef een methode voor harp en componeerde. Op deze cd staat o.a. Légende - één van haar meest geliefde werken. Ook bewerkte zij muziek van anderen, zoals het door Joost opgenomen Rossignol van Franz Liszt. Marcel Grandjany was een leerling van Renié. Hij emigreerde naar de V.S. en schreef daar The Colorado Trail, Fantasie for Harp. Marcel Tournier schreef veel werken voor harp. Zijn stukken worden nog steeds veelvuldig gespeeld bij harpconcoursen. De werken op deze cd geven goed weer hoe hij in staat was om verschillende sferen te vertalen naar harp. Zo horen we in Vers la Sourcedans le Bois het klaterende water van een bron en in de Images suite kwinkelerende vogeltjes en in het laatste deel een ritmische Russische boerendans.

Joost Willemze magazine + cd.jpg
De debuut-cd van Joost Willemze
Joost Willemze magazine + cd.jpg

Joost Willemze

Op zijn zevende begon Joost met harpspelen om een paar jaar later al toegelaten te worden tot de Academie Muzikaal Talent, waar hij studeerde bij Erika Waardenburg en Edward Witsenburg. Afgelopen september haalde hij aan het Conservatorium van Amsterdam zijn masterdiploma met uitmuntende beoordeling. In de tussentijd won hij in Nederland het Prinses Christina Concours en internationaal was hij prijswinnaar op concoursen van Portugal tot Wales, en van New York tot Zuid-Korea. De afgelopen jaren trad hij regelmatig op voor radio en tv en speelde hij in binnen- en buitenland. Momenteel volgt Joost lessen bij Sylvain Blassel aan het Conservatorium van Den Haag.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Joost Willemze's debuut-cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar won Joost Willemze de finale van het Prinses Christina Concours?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 10 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! laat aanstormende muziektalenten hun debuut-cd opnemen en biedt ze een podium op radio en tv. Steun voor 10 euro per jaar dit traject en krijg als dank 3x per jaar de debuut-cd's inclusief luxe magazine thuisgestuurd.

Steun AVROTROS Klassiek en ontvang de cd

Deel dit artikel