Het is bijna Pasen. In Nederland betekent dat Bach, en vooral: diens Matthäus-Passion. Live kunnen we er dit jaar helaas niet bij zijn, maar alle streams en nieuwe CD-opnamen zoals deze van de Gaechinger Cantorey o.l.v. Hans-Christoph Rademann, bieden troost. Win één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Uit Duitsland komt een bijzondere opname, die in november 2020 is opgenomen. Dat was geen sinecure, want alle vocale solisten, orkest- en koorleden moesten ver uit elkaar zitten om het gevaar op besmetting met het coronavirus te minimaliseren. Het gevolg van die grote afstanden tussen de musici onderling is een heel andere interactie op het toneel.

Waagstuk

Musici horen elkaar lastiger, moeten enerzijds meer op zichzelf afgaan, anderzijds nog meer op elkaar en op de dirigent letten dan gewoonlijk. Met zulke goede zangers en de geweldige koor- en orkestleden van de Gaechinger Cantorey en een zo ervaren dirigent als Hans-Christoph Rademann blijkt zo’n waagstuk uitstekend uit te pakken.

Deze nieuwe opname van de Matthäus-Passion is warm, lyrisch en vol vaart. Bijzonder is ook dat de solisten (onder wie klinkende namen als Isabel Schicketanz en Peter Harvey) hun solopartijen soms versieren, zoals dat in de achttiende eeuw gebruikelijk was. 

Hans-Christoph Rademann

Hans-Christoph Rademann is al decennia lang één van de meest succesvolle Duitse koordirigenten. Van 2007 tot 2015 was hij chef-dirigent van het vermaarde RIAS Kammerchor. Ook in het buitenland is hij een veelgevraagd gastdirigent. Voor deze nieuwe opname van de Matthäus-Passion kon hij samenwerken met de solisten en het koor van zijn eigen keuze. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze opname van de Matthäus-Passion hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar werd de Gaechinger Cantorey opgericht en door wie?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 6 april. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel