Schrijver Jan Brokken gaat in zijn nieuwste boek ‘De tuinen van Buitenzorg’ op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder. Wij mogen 5 exemplaren van dit prachtige boek weggeven. 

Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han onderzoek deed naar een islamitische bekeringsbeweging op het eilandje Saleier en Olga Makassaars en Boeginees leerde spreken en schrijven. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. 

Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto’s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven: ‘Mijn broers kenden mijn moeder uit Indië, ik niet. Mijn broers hadden mijn moeder geen moment uit het oog verloren in het Jappenkamp, hadden op de stapelbedden boven haar gelegen in de hut van het repatriëringsschip. Ik kende haar alleen als de vrouw van de dominee in een oer-Hollands dorp.’

Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan, en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. 

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met onder meer De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin en De rechtvaardigen. Begin 2020 verscheen Stedevaart. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Chinees, Frans, Duits, Deens, en Italiaans. De rechtvaardigen werd in 2020 bekroond met de Premio Tribùk dei Librai, de Prijs van Italiaanse boekverkopers.

Tobias Borsboom speelt een deel (Gamelan) uit de Java Suite van Godowsky.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op De Tuinen van Buitenzorg van Jan Brokken hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie portretteert Jan Brokken in zijn boek In Het Huis van de Dichter dat in 2008 verscheen?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 16 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel