Rietblazerskwintet Calefax, jazztrompettist Eric Vloeimans, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten lieten zich voor hun nieuwste cd 'Dido & Aeneazz' inspireren door Purcells gelijknamige meesterwerk en gooiden er een jazzy sausje overheen.

Componist Raaf Hekkema - tevens één van de leden van Calefax - maakte speciaal voor het ensemble een nieuwe compositie van Purcells kameropera ‘Dido en Aeneas’, die gaat over de tragische liefde tussen koningin Dido en de Trojaanse prins Aeneas. Naast zijn nieuwe muziek, staan er enkele nieuwe arrangementen van Eric Vloeimans op het album. Calefax en Vloeimans nemen met de nieuwe muziek de luisteraar mee op een muzikale en virtuose reis langs jazz, calypso en klezmer.

Het eerste rietkwintet

Calefax bestaat uit vijf rietblazers: hoboïst Oliver Boekhoorn, klarinettist Ivar Berix, saxofonist Raaf Hekkema, basklarinettist Jelte Althuis en fagottist Alban Wesly. De vijf zijn onderdeel een unieke formatie: ze zijn de oprichters van het principe rietkwintet en hebben een pioniersrol op dat gebied. Na Calefax zijn er wereldwijd nieuwe rietkwintetten ontstaan. Al drie decennia lang speelt het kwintet over de hele wereld en hebben ze een hoge reputatie op het gebied van virtuositeit en vernieuwing. De blazers spelen vooral eigen arrangementen en composities en worden beïnvloed door jazz en wereldmuziek.

Jazz vs. klassiek

Trompettist Eric Vloeimans begon zijn carrière op klassiek gebied, maar raakte al snel geïnteresseerd in jazz. Na zijn klassieke opleiding vertrok hij dan ook naar New York om jazz te studeren en om ervaring op te doen bij big bands. Hij schrijft ook zelf veel muziek - zijn composities balanceren op een snijvlak van jazz en klassiek en hebben vrijwel altijd een rol voor de trompet. Vloeimans werkt graag samen met andere musici en deelt het podium met alle genres: van big bands en jazz tot een samenwerking met dj Armin van Buuren.

De winnaars van de cd 'Dido & Aeneazz' van rietblazerskwintet Calefax en trompettist Eric Vloeimans zijn: mevr. Amesz uit Heerlen, dhr. Seeges uit Den Helder, mevr. Ourensma uit Sneek, mevr. Read uit Nijmegen en mevr. Brounts uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel